Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors högre utbildning i Rwanda - En feministisk diskursanalytisk studie

Gruvberger, Oscar LU ; Eitrem Holmgren, Klara LU and Sjöstrand, Alice LU (2018) STVA22 20172
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen analyserar Rwandas arbete för kvinnors högre utbildning och problempresentationen bakom den rådande ojämställdheten. En kritisk feministisk diskursanalys utifrån Carols Bacchis metod ”What’s the problem represented to be?” används för att analysera två statliga utbildningsdokument från Rwanda. Bacchis metod består av sex frågor för att analysera vad det riktiga ”problemet” antas vara i dessa dokument. Uppsatsen använder en feministisk teoribildning inom genusarbete och utvecklingsstudier för att problematisera innehållet i dokumenten. Uppsatsen finner att trots att dokumenten till viss del uppmärksammar genus som en social konstruktion, grundas satsningarna i ett synsätt där genus likställs med kvinnor. Det framställs att... (More)
Uppsatsen analyserar Rwandas arbete för kvinnors högre utbildning och problempresentationen bakom den rådande ojämställdheten. En kritisk feministisk diskursanalys utifrån Carols Bacchis metod ”What’s the problem represented to be?” används för att analysera två statliga utbildningsdokument från Rwanda. Bacchis metod består av sex frågor för att analysera vad det riktiga ”problemet” antas vara i dessa dokument. Uppsatsen använder en feministisk teoribildning inom genusarbete och utvecklingsstudier för att problematisera innehållet i dokumenten. Uppsatsen finner att trots att dokumenten till viss del uppmärksammar genus som en social konstruktion, grundas satsningarna i ett synsätt där genus likställs med kvinnor. Det framställs att problemet är kvinnors brist på tillgång till högre utbildning. Satsningarna motiveras genom att kvinnors utbildning anses vara viktigt för landets socioekonomiska utveckling. Vidare finner vi att satsningar på kvinnor inom högre utbildning sker inom manligt associerade utbildningar där den framtida ekonomiska vinningen för landet är stor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gruvberger, Oscar LU ; Eitrem Holmgren, Klara LU and Sjöstrand, Alice LU
supervisor
organization
course
STVA22 20172
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Genus, Rwanda, Bacchi, Diskursanalys, Utbildning, Utveckling
language
Swedish
id
8930775
date added to LUP
2018-08-24 10:56:51
date last changed
2018-08-24 10:56:51
@misc{8930775,
  abstract     = {{Uppsatsen analyserar Rwandas arbete för kvinnors högre utbildning och problempresentationen bakom den rådande ojämställdheten. En kritisk feministisk diskursanalys utifrån Carols Bacchis metod ”What’s the problem represented to be?” används för att analysera två statliga utbildningsdokument från Rwanda. Bacchis metod består av sex frågor för att analysera vad det riktiga ”problemet” antas vara i dessa dokument. Uppsatsen använder en feministisk teoribildning inom genusarbete och utvecklingsstudier för att problematisera innehållet i dokumenten. Uppsatsen finner att trots att dokumenten till viss del uppmärksammar genus som en social konstruktion, grundas satsningarna i ett synsätt där genus likställs med kvinnor. Det framställs att problemet är kvinnors brist på tillgång till högre utbildning. Satsningarna motiveras genom att kvinnors utbildning anses vara viktigt för landets socioekonomiska utveckling. Vidare finner vi att satsningar på kvinnor inom högre utbildning sker inom manligt associerade utbildningar där den framtida ekonomiska vinningen för landet är stor.}},
  author       = {{Gruvberger, Oscar and Eitrem Holmgren, Klara and Sjöstrand, Alice}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors högre utbildning i Rwanda - En feministisk diskursanalytisk studie}},
  year         = {{2018}},
}