Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelser av att ha barnmorskestudent närvarande under förlossningen

Ojala, Madelene LU (2018) SBMM51 20172
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Problemområde: Under förlossning är födande kvinnor i behov av stöd och närvaro. Förlossningspraktiken är en viktig del i utbildningen till barnmorska där barnmorskestudenter kommer i kontakt med födande kvinnorna. Syfte: Syftet var att belysa kvinnors upplevelser av att ha barnmorskestudent närvarande under förlossningen Metod: Metoden var en kvalitativ intervjustudie med semi-strukturerade telefonintervjuer som analyserats med innehållsanalys. Resultat: Det upplevdes främst positivt att ha en barnmorskestudent närvarande, studenten kunde ge stöd och kontinuerlig information genom sin närvaro. Tilltro på studentens förmåga och erfarenhet fanns, även en oro kring kompetensbrist. Detta gjorde att kvinnorna hade behov av att ha en... (More)
Problemområde: Under förlossning är födande kvinnor i behov av stöd och närvaro. Förlossningspraktiken är en viktig del i utbildningen till barnmorska där barnmorskestudenter kommer i kontakt med födande kvinnorna. Syfte: Syftet var att belysa kvinnors upplevelser av att ha barnmorskestudent närvarande under förlossningen Metod: Metoden var en kvalitativ intervjustudie med semi-strukturerade telefonintervjuer som analyserats med innehållsanalys. Resultat: Det upplevdes främst positivt att ha en barnmorskestudent närvarande, studenten kunde ge stöd och kontinuerlig information genom sin närvaro. Tilltro på studentens förmåga och erfarenhet fanns, även en oro kring kompetensbrist. Detta gjorde att kvinnorna hade behov av att ha en legitimerad barnmorska närvarande vid undersökningar och komplikationer. Slutsats: Kvinnor finner den kontinuerliga närvaron från barnmorskestudent som fördelaktig. Men mer forskning behövs inom området. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ojala, Madelene LU
supervisor
organization
course
SBMM51 20172
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Barnmorskestudent, förlossning, kvinnans upplevelse, närvaro, stöd, tilltro
language
Swedish
id
8931611
date added to LUP
2018-01-09 10:14:32
date last changed
2018-01-09 10:14:32
@misc{8931611,
  abstract     = {{Problemområde: Under förlossning är födande kvinnor i behov av stöd och närvaro. Förlossningspraktiken är en viktig del i utbildningen till barnmorska där barnmorskestudenter kommer i kontakt med födande kvinnorna. Syfte: Syftet var att belysa kvinnors upplevelser av att ha barnmorskestudent närvarande under förlossningen Metod: Metoden var en kvalitativ intervjustudie med semi-strukturerade telefonintervjuer som analyserats med innehållsanalys. Resultat: Det upplevdes främst positivt att ha en barnmorskestudent närvarande, studenten kunde ge stöd och kontinuerlig information genom sin närvaro. Tilltro på studentens förmåga och erfarenhet fanns, även en oro kring kompetensbrist. Detta gjorde att kvinnorna hade behov av att ha en legitimerad barnmorska närvarande vid undersökningar och komplikationer. Slutsats: Kvinnor finner den kontinuerliga närvaron från barnmorskestudent som fördelaktig. Men mer forskning behövs inom området.}},
  author       = {{Ojala, Madelene}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelser av att ha barnmorskestudent närvarande under förlossningen}},
  year         = {{2018}},
}