Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Röntgensjuksköterskans uppfattning av den fysiska arbetsmiljön på en röntgenavdelning

Rosenberg, Luz Natividad LU and Nduwimana, Joelle LU (2018) RSJK21 20172
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Dagligen vistas röntgensjuksköterskor i sin fysiska arbetsmiljö under flera timmar. Befintlig forskning inom arbetsmiljö visar att den fysiska arbetsmiljön kan påverka både personalens välbefinnande och deras arbetsprestation. Syftet med denna studie var att undersöka och beskriva röntgensjuksköterskans uppfattning av den fysiska arbetsmiljön på en röntgenavdelning. Metod: Kvalitativ studie har genomförts med fenomenografisk ansats där nio röntgensjuksköterskor på tre sjukhus i södra Sverige intervjuades. I resultatet framkom tre beskrivande kategorier: Förutsättningar i miljöfaktorer, välbefinnande och arbetsprestation. Om rätt förutsättningar i miljöfaktorer finns så kan välbefinnande främjas vilket i sin tur ökar arbetsprestationen.... (More)
Dagligen vistas röntgensjuksköterskor i sin fysiska arbetsmiljö under flera timmar. Befintlig forskning inom arbetsmiljö visar att den fysiska arbetsmiljön kan påverka både personalens välbefinnande och deras arbetsprestation. Syftet med denna studie var att undersöka och beskriva röntgensjuksköterskans uppfattning av den fysiska arbetsmiljön på en röntgenavdelning. Metod: Kvalitativ studie har genomförts med fenomenografisk ansats där nio röntgensjuksköterskor på tre sjukhus i södra Sverige intervjuades. I resultatet framkom tre beskrivande kategorier: Förutsättningar i miljöfaktorer, välbefinnande och arbetsprestation. Om rätt förutsättningar i miljöfaktorer finns så kan välbefinnande främjas vilket i sin tur ökar arbetsprestationen. Konklusion: Fler positiva miljöfaktorer ökar förutsättningarna för att uppnå en fysisk arbetsmiljö som främjar ett bättre välbefinnande och en bättre arbetsprestation bland röntgensjuksköterskorna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rosenberg, Luz Natividad LU and Nduwimana, Joelle LU
supervisor
organization
course
RSJK21 20172
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
care, impact, phenomenography, physical work environment, radiography, well-being, work performance
language
Swedish
id
8932886
date added to LUP
2018-02-07 10:56:32
date last changed
2018-02-07 10:56:32
@misc{8932886,
  abstract     = {{Dagligen vistas röntgensjuksköterskor i sin fysiska arbetsmiljö under flera timmar. Befintlig forskning inom arbetsmiljö visar att den fysiska arbetsmiljön kan påverka både personalens välbefinnande och deras arbetsprestation. Syftet med denna studie var att undersöka och beskriva röntgensjuksköterskans uppfattning av den fysiska arbetsmiljön på en röntgenavdelning. Metod: Kvalitativ studie har genomförts med fenomenografisk ansats där nio röntgensjuksköterskor på tre sjukhus i södra Sverige intervjuades. I resultatet framkom tre beskrivande kategorier: Förutsättningar i miljöfaktorer, välbefinnande och arbetsprestation. Om rätt förutsättningar i miljöfaktorer finns så kan välbefinnande främjas vilket i sin tur ökar arbetsprestationen. Konklusion: Fler positiva miljöfaktorer ökar förutsättningarna för att uppnå en fysisk arbetsmiljö som främjar ett bättre välbefinnande och en bättre arbetsprestation bland röntgensjuksköterskorna.}},
  author       = {{Rosenberg, Luz Natividad and Nduwimana, Joelle}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Röntgensjuksköterskans uppfattning av den fysiska arbetsmiljön på en röntgenavdelning}},
  year         = {{2018}},
}