Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelser av livmoderhalscancer. En litteraturstudie.

Strömblad, Malin LU and Hagström, Ellen LU (2018) SJSK20 20172
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Livmoderhalscancer är en vanlig sjukdom och att drabbas är en individuell upplevelse. Sjukvårdspersonalen har en viktig roll i att hjälpa kvinnorna att hantera upplevelsen. Syfte: Att belysa kvinnors upplevelser av livmoderhalscancer. Metod: Litteraturstudie där 10 artiklar inkluderats. Resultat: Tre huvudkategorier: Fysiska, psykiska och sociala upplevelser samt åtta underkategorier: kroppsliga förändringar, sexuell dysfunktion, oro över sexualitet, att drabbas av fatigue, förändrad syn på livet, förändrad kvinnlig identitet, betydelse av stöd från omgivningen och förändrade relationer identifierades. Slutsats: Livmoderhalscancer kan påverka den kvinnliga identiteten negativt. Sexuell dysfunktion och oro i samband med sex är... (More)
Bakgrund: Livmoderhalscancer är en vanlig sjukdom och att drabbas är en individuell upplevelse. Sjukvårdspersonalen har en viktig roll i att hjälpa kvinnorna att hantera upplevelsen. Syfte: Att belysa kvinnors upplevelser av livmoderhalscancer. Metod: Litteraturstudie där 10 artiklar inkluderats. Resultat: Tre huvudkategorier: Fysiska, psykiska och sociala upplevelser samt åtta underkategorier: kroppsliga förändringar, sexuell dysfunktion, oro över sexualitet, att drabbas av fatigue, förändrad syn på livet, förändrad kvinnlig identitet, betydelse av stöd från omgivningen och förändrade relationer identifierades. Slutsats: Livmoderhalscancer kan påverka den kvinnliga identiteten negativt. Sexuell dysfunktion och oro i samband med sex är förekommande och det finns brister i informationen som ges om komplikationer. Stöd från närstående och sjukvården är viktigt för att kunna hantera livmoderhalscancern. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Strömblad, Malin LU and Hagström, Ellen LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20172
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Livmoderhalscancer, upplevelser, kvinnor, information, hanterbarhet
language
Swedish
id
8933215
date added to LUP
2018-04-17 15:10:26
date last changed
2018-04-17 15:10:26
@misc{8933215,
  abstract     = {{Bakgrund: Livmoderhalscancer är en vanlig sjukdom och att drabbas är en individuell upplevelse. Sjukvårdspersonalen har en viktig roll i att hjälpa kvinnorna att hantera upplevelsen. Syfte: Att belysa kvinnors upplevelser av livmoderhalscancer. Metod: Litteraturstudie där 10 artiklar inkluderats. Resultat: Tre huvudkategorier: Fysiska, psykiska och sociala upplevelser samt åtta underkategorier: kroppsliga förändringar, sexuell dysfunktion, oro över sexualitet, att drabbas av fatigue, förändrad syn på livet, förändrad kvinnlig identitet, betydelse av stöd från omgivningen och förändrade relationer identifierades. Slutsats: Livmoderhalscancer kan påverka den kvinnliga identiteten negativt. Sexuell dysfunktion och oro i samband med sex är förekommande och det finns brister i informationen som ges om komplikationer. Stöd från närstående och sjukvården är viktigt för att kunna hantera livmoderhalscancern.}},
  author       = {{Strömblad, Malin and Hagström, Ellen}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelser av livmoderhalscancer. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2018}},
}