Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sex och samlevnad + arbetsterapi = sant?

Alexis, Lisa LU and Fyhr, Kajsa LU (2017) ATPK62 20172
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Arbetsterapins fundament är människans rätt till aktivitet och för att uppnå en bra aktivitetsrepertoar krävs en god hälsa. Sexuell hälsa är en komponent i hälsobegreppet och har en stark relation till aktiviteter inom sex och samlevnad. Syfte: Syftet är att undersöka om och i så fall hur yrkesverksamma arbetsterapeuter arbetar kliniskt med sex och samlevnad. Metod: Kvantitativ tvärsnittsstudie utförd genom en egenkonstruerad webbenkät. Urvalet bestod av 32 anonyma legitimerade arbetsterapeuter som togs fram genom ett bekvämlighetsurval. Resultat: Generellt visar resultatet ett genuint intresse hos deltagarna att adressera ämnet sex och samlevnad med sina klienter. Trots detta arbetar majoriteten av deltagarna inte med ämnet och... (More)
Bakgrund: Arbetsterapins fundament är människans rätt till aktivitet och för att uppnå en bra aktivitetsrepertoar krävs en god hälsa. Sexuell hälsa är en komponent i hälsobegreppet och har en stark relation till aktiviteter inom sex och samlevnad. Syfte: Syftet är att undersöka om och i så fall hur yrkesverksamma arbetsterapeuter arbetar kliniskt med sex och samlevnad. Metod: Kvantitativ tvärsnittsstudie utförd genom en egenkonstruerad webbenkät. Urvalet bestod av 32 anonyma legitimerade arbetsterapeuter som togs fram genom ett bekvämlighetsurval. Resultat: Generellt visar resultatet ett genuint intresse hos deltagarna att adressera ämnet sex och samlevnad med sina klienter. Trots detta arbetar majoriteten av deltagarna inte med ämnet och den största orsaken är kunskapsbrist. De upplever att de behöver mer kunskap och riktlinjer för hur ämnet ska behandlas. Konklusion: Studien visar ett behov av utbildning för arbetsterapeuter relaterat till sex och samlevnad samt sexuell hälsa. Deltagarna visar vilja att utöka sin kunskap och anta nya utmaningar för ett ämne som är relevant inom arbetsterapi. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alexis, Lisa LU and Fyhr, Kajsa LU
supervisor
organization
alternative title
– En studie om arbetsterapeuters syn på att arbeta kliniskt med sexuell hälsa
course
ATPK62 20172
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Arbetsterapi, sex, samlevnad, sexuell hälsa, hälsa, aktivitet
language
Swedish
id
8936918
date added to LUP
2018-03-06 11:38:16
date last changed
2018-03-06 11:38:16
@misc{8936918,
  abstract     = {{Bakgrund: Arbetsterapins fundament är människans rätt till aktivitet och för att uppnå en bra aktivitetsrepertoar krävs en god hälsa. Sexuell hälsa är en komponent i hälsobegreppet och har en stark relation till aktiviteter inom sex och samlevnad. Syfte: Syftet är att undersöka om och i så fall hur yrkesverksamma arbetsterapeuter arbetar kliniskt med sex och samlevnad. Metod: Kvantitativ tvärsnittsstudie utförd genom en egenkonstruerad webbenkät. Urvalet bestod av 32 anonyma legitimerade arbetsterapeuter som togs fram genom ett bekvämlighetsurval. Resultat: Generellt visar resultatet ett genuint intresse hos deltagarna att adressera ämnet sex och samlevnad med sina klienter. Trots detta arbetar majoriteten av deltagarna inte med ämnet och den största orsaken är kunskapsbrist. De upplever att de behöver mer kunskap och riktlinjer för hur ämnet ska behandlas. Konklusion: Studien visar ett behov av utbildning för arbetsterapeuter relaterat till sex och samlevnad samt sexuell hälsa. Deltagarna visar vilja att utöka sin kunskap och anta nya utmaningar för ett ämne som är relevant inom arbetsterapi.}},
  author       = {{Alexis, Lisa and Fyhr, Kajsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sex och samlevnad + arbetsterapi = sant?}},
  year         = {{2017}},
}