Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Arbetsterapeutiska interventioner för vuxna personer med långvarig smärta

Lundmark, Tina LU (2017) ATPK62 20172
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Långvarig smärta kan definieras som smärta som kvarstår efter det att den primära orsaken skulle ha läkt ut och hur lång denna tidsperiod är varierar men International Association for the Study of Pain , IASP, har angett en duration på 3 månader eller mer. Att leva med långvarig smärta innebär ofta svårigheter att utföra aktiviteter och detta kan påverka många områden i livet negativt eftersom smärtan kan leda till en fysisk, psykologisk och social påverkan för de drabbade. Syfte: Att kartlägga arbetsterapeutiska interventioner som kan ingå i en multidisciplinär rehabilitering vid långvarig smärta för vuxna personer och belysa effekten av dessa. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie som resulterade i åtta artiklar.... (More)
Bakgrund: Långvarig smärta kan definieras som smärta som kvarstår efter det att den primära orsaken skulle ha läkt ut och hur lång denna tidsperiod är varierar men International Association for the Study of Pain , IASP, har angett en duration på 3 månader eller mer. Att leva med långvarig smärta innebär ofta svårigheter att utföra aktiviteter och detta kan påverka många områden i livet negativt eftersom smärtan kan leda till en fysisk, psykologisk och social påverkan för de drabbade. Syfte: Att kartlägga arbetsterapeutiska interventioner som kan ingå i en multidisciplinär rehabilitering vid långvarig smärta för vuxna personer och belysa effekten av dessa. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie som resulterade i åtta artiklar. Komponenter från Model of Human Occupation användes vid den riktade innehållsanalysen. Resultat: Resultatet visade på 4 olika interventionsmodeller: Multimodal rehabilitering, Biopsykosocial rehabilitering, Ergonomisk intervention och Lifestyle redesign. Dessa visade på resultat inom samtliga MoHO komponenter men endast en av interventionerna hade en effekt på miljön. Konklusion: Arbetsterapeutiska interventioner för vuxna med långvarig smärta visar ofta på en förbättring av förmågan att utföra aktiviteter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundmark, Tina LU
supervisor
organization
course
ATPK62 20172
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Arbetsterapi, Långvarig smärta, Intervention, Litteraturöversikt
language
Swedish
id
8936925
date added to LUP
2018-03-06 11:38:08
date last changed
2018-03-06 11:38:08
@misc{8936925,
  abstract     = {{Bakgrund: Långvarig smärta kan definieras som smärta som kvarstår efter det att den primära orsaken skulle ha läkt ut och hur lång denna tidsperiod är varierar men International Association for the Study of Pain , IASP, har angett en duration på 3 månader eller mer. Att leva med långvarig smärta innebär ofta svårigheter att utföra aktiviteter och detta kan påverka många områden i livet negativt eftersom smärtan kan leda till en fysisk, psykologisk och social påverkan för de drabbade. Syfte: Att kartlägga arbetsterapeutiska interventioner som kan ingå i en multidisciplinär rehabilitering vid långvarig smärta för vuxna personer och belysa effekten av dessa. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie som resulterade i åtta artiklar. Komponenter från Model of Human Occupation användes vid den riktade innehållsanalysen. Resultat: Resultatet visade på 4 olika interventionsmodeller: Multimodal rehabilitering, Biopsykosocial rehabilitering, Ergonomisk intervention och Lifestyle redesign. Dessa visade på resultat inom samtliga MoHO komponenter men endast en av interventionerna hade en effekt på miljön. Konklusion: Arbetsterapeutiska interventioner för vuxna med långvarig smärta visar ofta på en förbättring av förmågan att utföra aktiviteter.}},
  author       = {{Lundmark, Tina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Arbetsterapeutiska interventioner för vuxna personer med långvarig smärta}},
  year         = {{2017}},
}