Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Handelseffekten av ett EU-medlemskap

Sjöstrand, Elisabeth LU (2018) NEKH03 20181
Department of Economics
Abstract (Swedish)
I denna uppsats undersöks effekten av ett EU-medlemskap avseende de 13 senaste medlemsländerna för att se om medlemskapet bidragit med en handelseffekt. År 2004, 2007 och 2013 integrerades totalt 13 central/östeuropeiska länder till det dåvarande homogena EU, vilket ansågs vara en utmaning. Undersökningen i denna uppsats görs genom gravitationsmodellen där data ifrån samtliga EU länder insamlats. Resultatet påvisade att medlemsländerna har fått en positiv handelseffekt, sett till den totala handelsvolymen, efter att de integrerat i EU och därmed stämde gravitationsmodellens antaganden. Slutligen ansågs det vara högst troligt att det är EU-medlemskapet som i sig bidragit med den positiva handelseffekten, men andra faktorer, som exempelvis... (More)
I denna uppsats undersöks effekten av ett EU-medlemskap avseende de 13 senaste medlemsländerna för att se om medlemskapet bidragit med en handelseffekt. År 2004, 2007 och 2013 integrerades totalt 13 central/östeuropeiska länder till det dåvarande homogena EU, vilket ansågs vara en utmaning. Undersökningen i denna uppsats görs genom gravitationsmodellen där data ifrån samtliga EU länder insamlats. Resultatet påvisade att medlemsländerna har fått en positiv handelseffekt, sett till den totala handelsvolymen, efter att de integrerat i EU och därmed stämde gravitationsmodellens antaganden. Slutligen ansågs det vara högst troligt att det är EU-medlemskapet som i sig bidragit med den positiva handelseffekten, men andra faktorer, som exempelvis allmän globalisering, går inte att helt utesluta i denna studie. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjöstrand, Elisabeth LU
supervisor
organization
course
NEKH03 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Gravitationsmodell, EU, handelseffekter, integration
language
Swedish
id
8938776
date added to LUP
2018-05-04 12:26:46
date last changed
2018-05-04 12:26:46
@misc{8938776,
  abstract     = {{I denna uppsats undersöks effekten av ett EU-medlemskap avseende de 13 senaste medlemsländerna för att se om medlemskapet bidragit med en handelseffekt. År 2004, 2007 och 2013 integrerades totalt 13 central/östeuropeiska länder till det dåvarande homogena EU, vilket ansågs vara en utmaning. Undersökningen i denna uppsats görs genom gravitationsmodellen där data ifrån samtliga EU länder insamlats. Resultatet påvisade att medlemsländerna har fått en positiv handelseffekt, sett till den totala handelsvolymen, efter att de integrerat i EU och därmed stämde gravitationsmodellens antaganden. Slutligen ansågs det vara högst troligt att det är EU-medlemskapet som i sig bidragit med den positiva handelseffekten, men andra faktorer, som exempelvis allmän globalisering, går inte att helt utesluta i denna studie.}},
  author       = {{Sjöstrand, Elisabeth}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Handelseffekten av ett EU-medlemskap}},
  year         = {{2018}},
}