Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kan sociala medier minska friktionsarbetslösheten?

von Otter, Elsa LU (2018) NEKH03 20181
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Syftet med denna uppsats är att undersöka om utvecklingen av sociala medier som rekryteringskanal kan ha en positiv inverkan på matchningseffektiviteten på arbetsmarknaden. Uppsatsen bearbetar data från SCB och Arbetsförmedlingen och använder Beveridgekurvor tillsammans med matchningsfunktioner för att beskriva matchningseffektivitetens utveckling sedan år 2000. Data från Svenskt Näringsliv används sedan för att presentera företags rekryteringspreferenser och mönster genom dess utveckling sedan år 2007. Uppsatsen visar att arbetsmarknadsläget och troligtvis matchningseffektiviteten har förbättrats bland de icke utsatta grupperna på arbetsmarknaden, medan den har kraftigt försämrats för de utsatta grupperna. Samtidigt visar uppsatsen en... (More)
Syftet med denna uppsats är att undersöka om utvecklingen av sociala medier som rekryteringskanal kan ha en positiv inverkan på matchningseffektiviteten på arbetsmarknaden. Uppsatsen bearbetar data från SCB och Arbetsförmedlingen och använder Beveridgekurvor tillsammans med matchningsfunktioner för att beskriva matchningseffektivitetens utveckling sedan år 2000. Data från Svenskt Näringsliv används sedan för att presentera företags rekryteringspreferenser och mönster genom dess utveckling sedan år 2007. Uppsatsen visar att arbetsmarknadsläget och troligtvis matchningseffektiviteten har förbättrats bland de icke utsatta grupperna på arbetsmarknaden, medan den har kraftigt försämrats för de utsatta grupperna. Samtidigt visar uppsatsen en ökad användning av sociala medier i rekryteringsprocessen, framförallt bland personer tillhörande icke utsatta grupper. Uppsatsen sammanfattar resultaten som att den eventuella matchningseffektivitetens utveckling sannolikt kan bero på ökad användning av sociala medier i rekryteringsprocessen, men presenterar även alternativa orsaker. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
von Otter, Elsa LU
supervisor
organization
course
NEKH03 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sociala medier, matchning, friktionsarbetslöshet, arbetsmarknaden
language
Swedish
id
8938953
date added to LUP
2018-05-04 12:26:56
date last changed
2018-05-04 12:26:56
@misc{8938953,
  abstract     = {{Syftet med denna uppsats är att undersöka om utvecklingen av sociala medier som rekryteringskanal kan ha en positiv inverkan på matchningseffektiviteten på arbetsmarknaden. Uppsatsen bearbetar data från SCB och Arbetsförmedlingen och använder Beveridgekurvor tillsammans med matchningsfunktioner för att beskriva matchningseffektivitetens utveckling sedan år 2000. Data från Svenskt Näringsliv används sedan för att presentera företags rekryteringspreferenser och mönster genom dess utveckling sedan år 2007. Uppsatsen visar att arbetsmarknadsläget och troligtvis matchningseffektiviteten har förbättrats bland de icke utsatta grupperna på arbetsmarknaden, medan den har kraftigt försämrats för de utsatta grupperna. Samtidigt visar uppsatsen en ökad användning av sociala medier i rekryteringsprocessen, framförallt bland personer tillhörande icke utsatta grupper. Uppsatsen sammanfattar resultaten som att den eventuella matchningseffektivitetens utveckling sannolikt kan bero på ökad användning av sociala medier i rekryteringsprocessen, men presenterar även alternativa orsaker.}},
  author       = {{von Otter, Elsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kan sociala medier minska friktionsarbetslösheten?}},
  year         = {{2018}},
}