Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Valsystem & Korruption

Berntsson, Philip LU and Kimberg, Lukas LU (2018) STVA22 20181
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna studie undersöks huruvida det finns en koppling mellan variablerna valsystem och korruption. Uppsatsens teoretiska del bygger på Bo Rothsteins teori om institutioner och deras påverkan på aktörers agerande. Teorin arbetades igenom så att den kunde appliceras på det resultat som uppsatsen fick från sin korrelationsanalys. Valet att använda sig av en korrelationsanalys motiverades utifrån uppsatsen syfte som var att analysera om ett samband existerade mellan de två redan nämnda variablerna. Studien sätts även i kontrast med tidigare forskningsbidrag från bland annat Lijphart(1999) och Kunicová och Rose-Ackerman(2005). Resultatet från uppsatsens analys visade på att det inte fanns ett statistiskt signifikant samband mellan valsystem... (More)
I denna studie undersöks huruvida det finns en koppling mellan variablerna valsystem och korruption. Uppsatsens teoretiska del bygger på Bo Rothsteins teori om institutioner och deras påverkan på aktörers agerande. Teorin arbetades igenom så att den kunde appliceras på det resultat som uppsatsen fick från sin korrelationsanalys. Valet att använda sig av en korrelationsanalys motiverades utifrån uppsatsen syfte som var att analysera om ett samband existerade mellan de två redan nämnda variablerna. Studien sätts även i kontrast med tidigare forskningsbidrag från bland annat Lijphart(1999) och Kunicová och Rose-Ackerman(2005). Resultatet från uppsatsens analys visade på att det inte fanns ett statistiskt signifikant samband mellan valsystem och korruption. Detta resultat diskuteras i uppsatsens slutdiskussion, diskussionen förs framförallt utifrån den valda teorin. Viktigt att poängtera är att uppsatsen inte hade som mål att förklara hur det komplexa samhällsproblemet korruption uppstår. Uppsatsens syfte var istället att undersöka om valsystem antigen påverkade eller bidrog till en stats grad av korruption (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berntsson, Philip LU and Kimberg, Lukas LU
supervisor
organization
alternative title
En kvantitativ studie om det potentiella sambandet
course
STVA22 20181
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
valsystem, korruption, korrelationsanalys, Rothsteins institutions teori
language
Swedish
id
8939908
date added to LUP
2018-10-24 16:47:38
date last changed
2018-10-24 16:47:38
@misc{8939908,
  abstract     = {{I denna studie undersöks huruvida det finns en koppling mellan variablerna valsystem och korruption. Uppsatsens teoretiska del bygger på Bo Rothsteins teori om institutioner och deras påverkan på aktörers agerande. Teorin arbetades igenom så att den kunde appliceras på det resultat som uppsatsen fick från sin korrelationsanalys. Valet att använda sig av en korrelationsanalys motiverades utifrån uppsatsen syfte som var att analysera om ett samband existerade mellan de två redan nämnda variablerna. Studien sätts även i kontrast med tidigare forskningsbidrag från bland annat Lijphart(1999) och Kunicová och Rose-Ackerman(2005). Resultatet från uppsatsens analys visade på att det inte fanns ett statistiskt signifikant samband mellan valsystem och korruption. Detta resultat diskuteras i uppsatsens slutdiskussion, diskussionen förs framförallt utifrån den valda teorin. Viktigt att poängtera är att uppsatsen inte hade som mål att förklara hur det komplexa samhällsproblemet korruption uppstår. Uppsatsens syfte var istället att undersöka om valsystem antigen påverkade eller bidrog till en stats grad av korruption}},
  author       = {{Berntsson, Philip and Kimberg, Lukas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Valsystem & Korruption}},
  year         = {{2018}},
}