Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Irishness ställs på sin spets när abortlag sätts under luppen : 

en kritisk diskursanalys av abortdebatten i irländsk media

Liljevall, Mi LU (2018) MRSG31 20181
Human Rights Studies
Abstract (Swedish)
Avsikten med undersökningen är att granska om mediadebatten om abort i Irland rimmar med ”Irishness”, den irländska nationella identiteten och dess grundpålar. För att få ett resultat används Norman Faircloughs kritiska diskursanalys som redskap för att analysera de utvalda mediala artiklar som är tagna ur Irlands två stora dagstidningar, The Irish Times och Irish Examiner. Det teoretiska ramverk som valts används för att undersöka det språkbruk som författarna använder för att utifrån resultatet kunna identifiera attityder gällande abort och maktrelationer mellan sociala grupper. Analysens utfall skildrar abort som icke-irländsk enligt den traditionella synen. Den producerar samtidigt en idé om att en förändrad abortlag bidrar till ett... (More)
Avsikten med undersökningen är att granska om mediadebatten om abort i Irland rimmar med ”Irishness”, den irländska nationella identiteten och dess grundpålar. För att få ett resultat används Norman Faircloughs kritiska diskursanalys som redskap för att analysera de utvalda mediala artiklar som är tagna ur Irlands två stora dagstidningar, The Irish Times och Irish Examiner. Det teoretiska ramverk som valts används för att undersöka det språkbruk som författarna använder för att utifrån resultatet kunna identifiera attityder gällande abort och maktrelationer mellan sociala grupper. Analysens utfall skildrar abort som icke-irländsk enligt den traditionella synen. Den producerar samtidigt en idé om att en förändrad abortlag bidrar till ett sekulärt och pluralistiskt Irland. Majoriteten av författarna av artiklarna framställer en liberalisering av abortlagen som en positiv förändring för det irländska samfundet. Skälet anses vara för att kvinnor får inneha rätten över sina egna kroppar. Forskningen bidrar till att visa på att Irlands media har ett förändrat positivt tänk gällande kvinnors reproduktiva rättigheter. Den bidrar även till att identifiera en pågående förändring av det som tidigare forskare benämner som ”the irishness”. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Liljevall, Mi LU
supervisor
organization
course
MRSG31 20181
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Irland, nation, abort, moral, hälsa, media
language
Swedish
id
8942761
date added to LUP
2018-08-16 14:43:04
date last changed
2018-08-16 14:43:04
@misc{8942761,
  abstract     = {{Avsikten med undersökningen är att granska om mediadebatten om abort i Irland rimmar med ”Irishness”, den irländska nationella identiteten och dess grundpålar. För att få ett resultat används Norman Faircloughs kritiska diskursanalys som redskap för att analysera de utvalda mediala artiklar som är tagna ur Irlands två stora dagstidningar, The Irish Times och Irish Examiner. Det teoretiska ramverk som valts används för att undersöka det språkbruk som författarna använder för att utifrån resultatet kunna identifiera attityder gällande abort och maktrelationer mellan sociala grupper. Analysens utfall skildrar abort som icke-irländsk enligt den traditionella synen. Den producerar samtidigt en idé om att en förändrad abortlag bidrar till ett sekulärt och pluralistiskt Irland. Majoriteten av författarna av artiklarna framställer en liberalisering av abortlagen som en positiv förändring för det irländska samfundet. Skälet anses vara för att kvinnor får inneha rätten över sina egna kroppar. Forskningen bidrar till att visa på att Irlands media har ett förändrat positivt tänk gällande kvinnors reproduktiva rättigheter. Den bidrar även till att identifiera en pågående förändring av det som tidigare forskare benämner som ”the irishness”.}},
  author       = {{Liljevall, Mi}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Irishness ställs på sin spets när abortlag sätts under luppen : 

en kritisk diskursanalys av abortdebatten i irländsk media}},
  year         = {{2018}},
}