Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelse av graviditet efter gastric bypass

Mårtensson, Azin LU and Safi, Anahita LU (2018) SBMM52 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Övervikt och fetma är folkhälsoproblem och kirurgisk behandling av fetma har ökat och även andelen kvinnor som blir gravida efter genomgången operation. Det är idag inte helt klarlagt hur kirurgisk behandling av fetma påverkar en graviditet och det nyfödda barnet. Kunskapen kring hur en gastric bypass påverkar kvinnans upplevelse av graviditeten är också begränsad. För att kunna ge optimal vård är det därför av stor vikt att öka kunskapen om hur gravida kvinnor som genomgått GBP upplever graviditeten. Syfte: Syftet var att undersöka kvinnors upplevelse av graviditet efter gastric bypass. Metod: Studien använde sig av en induktiv ansats där kvinnor som hade genomgått en GBP före sin graviditet intervjuades om sin upplevelse av... (More)
Bakgrund: Övervikt och fetma är folkhälsoproblem och kirurgisk behandling av fetma har ökat och även andelen kvinnor som blir gravida efter genomgången operation. Det är idag inte helt klarlagt hur kirurgisk behandling av fetma påverkar en graviditet och det nyfödda barnet. Kunskapen kring hur en gastric bypass påverkar kvinnans upplevelse av graviditeten är också begränsad. För att kunna ge optimal vård är det därför av stor vikt att öka kunskapen om hur gravida kvinnor som genomgått GBP upplever graviditeten. Syfte: Syftet var att undersöka kvinnors upplevelse av graviditet efter gastric bypass. Metod: Studien använde sig av en induktiv ansats där kvinnor som hade genomgått en GBP före sin graviditet intervjuades om sin upplevelse av graviditet. Data analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Resultat: I resultatet framkom att kvinnorna upplever stärkande stöd från den kunniga och den engagerade barnmorskan, samt av omgivningens stöd. Ett annat framträdande fenomen är barnets närvaro som beskrev relationen till barnet i magen med oro för barnets hälsa, känslan för hur barnet fysiskt tar plats och lyckan över graviditeten. I resultatet framkommer även kvinnornas upplevelse av försvårande omständigheter som tarmvred, dumpningar, avsaknad av stöd och kunskap, rädsla för viktuppgång och rädsla för andras åsikter Slutsats: Kvinnorna upplevde att barnmorskan hade en bristande kunskap om gastric by pass och att omhändertagandet och vården blev bristfällig på grund av denna okunskap. Då andelen kvinnor som blir gravida efter genomgången operation ökat krävs mer kunskap i hur operationen påverkar kvinnan under graviditeten och hur vården ska utformas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mårtensson, Azin LU and Safi, Anahita LU
supervisor
organization
course
SBMM52 20181
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Graviditet, gastic bypass, kvinnors upplevelse
language
Swedish
id
8942967
date added to LUP
2021-04-09 16:28:18
date last changed
2021-04-09 16:28:18
@misc{8942967,
  abstract     = {{Bakgrund: Övervikt och fetma är folkhälsoproblem och kirurgisk behandling av fetma har ökat och även andelen kvinnor som blir gravida efter genomgången operation. Det är idag inte helt klarlagt hur kirurgisk behandling av fetma påverkar en graviditet och det nyfödda barnet. Kunskapen kring hur en gastric bypass påverkar kvinnans upplevelse av graviditeten är också begränsad. För att kunna ge optimal vård är det därför av stor vikt att öka kunskapen om hur gravida kvinnor som genomgått GBP upplever graviditeten. Syfte: Syftet var att undersöka kvinnors upplevelse av graviditet efter gastric bypass. Metod: Studien använde sig av en induktiv ansats där kvinnor som hade genomgått en GBP före sin graviditet intervjuades om sin upplevelse av graviditet. Data analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Resultat: I resultatet framkom att kvinnorna upplever stärkande stöd från den kunniga och den engagerade barnmorskan, samt av omgivningens stöd. Ett annat framträdande fenomen är barnets närvaro som beskrev relationen till barnet i magen med oro för barnets hälsa, känslan för hur barnet fysiskt tar plats och lyckan över graviditeten. I resultatet framkommer även kvinnornas upplevelse av försvårande omständigheter som tarmvred, dumpningar, avsaknad av stöd och kunskap, rädsla för viktuppgång och rädsla för andras åsikter Slutsats: Kvinnorna upplevde att barnmorskan hade en bristande kunskap om gastric by pass och att omhändertagandet och vården blev bristfällig på grund av denna okunskap. Då andelen kvinnor som blir gravida efter genomgången operation ökat krävs mer kunskap i hur operationen påverkar kvinnan under graviditeten och hur vården ska utformas.}},
  author       = {{Mårtensson, Azin and Safi, Anahita}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelse av graviditet efter gastric bypass}},
  year         = {{2018}},
}