Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Personers erfarenheter av livskvalitet vid palliativ onkologisk vård. En litteraturstudie.

Beardsall, Sara LU and Ten, Isabella (2018) SJSK20 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Personer med cancer är den grupp människor som är i övervägande behov av palliativ vård. Personer med cancer i ett palliativt skede erfar mångdimensionellt lidande som påverkar deras livskvalitet. Syfte: Studien belyser personernas livskvalitetserfarenheter vid palliativ vård hos personer med obotlig cancer. Metod: Litteraturstudie med integrerad analys. Resultat: Tre huvudteman framkom: Omställningar i vardagen, Relationer och stöd samt Hopp och förtvivlan. Sju underteman framkom: Att leva med begränsningar och vårdberoende, Förhållningssätt till livet som obotligt cancersjuk, Familj & Vänner, Vårdrelationens betydelse, Acceptans i relation till hopp och hopplöshet, Känslor av oro och vanmakt samt Förändrad syn på sig själv.... (More)
Bakgrund: Personer med cancer är den grupp människor som är i övervägande behov av palliativ vård. Personer med cancer i ett palliativt skede erfar mångdimensionellt lidande som påverkar deras livskvalitet. Syfte: Studien belyser personernas livskvalitetserfarenheter vid palliativ vård hos personer med obotlig cancer. Metod: Litteraturstudie med integrerad analys. Resultat: Tre huvudteman framkom: Omställningar i vardagen, Relationer och stöd samt Hopp och förtvivlan. Sju underteman framkom: Att leva med begränsningar och vårdberoende, Förhållningssätt till livet som obotligt cancersjuk, Familj & Vänner, Vårdrelationens betydelse, Acceptans i relation till hopp och hopplöshet, Känslor av oro och vanmakt samt Förändrad syn på sig själv. Resultatet har diskuterats i relation till Travelbees omvårdnadsteori. Slutsats: Personer med obotlig cancer erfor olika former av lidande och livskvalitet vid palliativ vård, med fokus på fysiska, existentiella samt realtionsinriktade förändringar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Beardsall, Sara LU and Ten, Isabella
supervisor
organization
course
SJSK20 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
erfarenheter, livskvalitet, palliativ vård, cancer
language
Swedish
id
8943431
date added to LUP
2018-06-26 14:42:44
date last changed
2018-06-26 14:42:44
@misc{8943431,
  abstract     = {{Bakgrund: Personer med cancer är den grupp människor som är i övervägande behov av palliativ vård. Personer med cancer i ett palliativt skede erfar mångdimensionellt lidande som påverkar deras livskvalitet. Syfte: Studien belyser personernas livskvalitetserfarenheter vid palliativ vård hos personer med obotlig cancer. Metod: Litteraturstudie med integrerad analys. Resultat: Tre huvudteman framkom: Omställningar i vardagen, Relationer och stöd samt Hopp och förtvivlan. Sju underteman framkom: Att leva med begränsningar och vårdberoende, Förhållningssätt till livet som obotligt cancersjuk, Familj & Vänner, Vårdrelationens betydelse, Acceptans i relation till hopp och hopplöshet, Känslor av oro och vanmakt samt Förändrad syn på sig själv. Resultatet har diskuterats i relation till Travelbees omvårdnadsteori. Slutsats: Personer med obotlig cancer erfor olika former av lidande och livskvalitet vid palliativ vård, med fokus på fysiska, existentiella samt realtionsinriktade förändringar.}},
  author       = {{Beardsall, Sara and Ten, Isabella}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Personers erfarenheter av livskvalitet vid palliativ onkologisk vård. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2018}},
}