Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevda sexuella hälsa under och efter bröstcancerbehandling. En litteraturstudie.

Flyman, Lovisa LU and Bogren, Sandra LU (2018) SJSK20 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och kan ha en direkt påverkan på den sexuella hälsan och därmed livskvaliteten. En av sjuksköterskans kärnkompetenser är att verka för en personcentrerad vård där patientens önskemål står i fokus. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa den upplevda sexuella hälsan hos kvinnor i samband med behandling av bröstcancer och tiden efter avslutad behandling. Metod: Studien är designad som en litteraturstudie där 10 artiklar analyserats med integrerad analys. Resultat: Analysen resulterade i tre teman; upplevelsen av en förändrad kroppssyn, upplevelsen av relationer och upplevelsen av ett behov av information. Slutsats: Kvinnor upplever en brist på information om hur den... (More)
Bakgrund: Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och kan ha en direkt påverkan på den sexuella hälsan och därmed livskvaliteten. En av sjuksköterskans kärnkompetenser är att verka för en personcentrerad vård där patientens önskemål står i fokus. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa den upplevda sexuella hälsan hos kvinnor i samband med behandling av bröstcancer och tiden efter avslutad behandling. Metod: Studien är designad som en litteraturstudie där 10 artiklar analyserats med integrerad analys. Resultat: Analysen resulterade i tre teman; upplevelsen av en förändrad kroppssyn, upplevelsen av relationer och upplevelsen av ett behov av information. Slutsats: Kvinnor upplever en brist på information om hur den sexuella hälsan påverkas samt en motvillighet från vården att prata om ämnet. Individanpassad information till kvinnorna om den sexuella hälsan krävs samt utbildning av sjuksköterskor i hur de ska bemöta kvinnors problem med den sexuella hälsan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Flyman, Lovisa LU and Bogren, Sandra LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sexuell hälsa, bröstcancer, upplevelser, personcentrerad vård
language
Swedish
id
8943444
date added to LUP
2018-06-26 14:41:23
date last changed
2018-06-26 14:41:23
@misc{8943444,
  abstract     = {{Bakgrund: Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och kan ha en direkt påverkan på den sexuella hälsan och därmed livskvaliteten. En av sjuksköterskans kärnkompetenser är att verka för en personcentrerad vård där patientens önskemål står i fokus. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa den upplevda sexuella hälsan hos kvinnor i samband med behandling av bröstcancer och tiden efter avslutad behandling. Metod: Studien är designad som en litteraturstudie där 10 artiklar analyserats med integrerad analys. Resultat: Analysen resulterade i tre teman; upplevelsen av en förändrad kroppssyn, upplevelsen av relationer och upplevelsen av ett behov av information. Slutsats: Kvinnor upplever en brist på information om hur den sexuella hälsan påverkas samt en motvillighet från vården att prata om ämnet. Individanpassad information till kvinnorna om den sexuella hälsan krävs samt utbildning av sjuksköterskor i hur de ska bemöta kvinnors problem med den sexuella hälsan.}},
  author       = {{Flyman, Lovisa and Bogren, Sandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevda sexuella hälsa under och efter bröstcancerbehandling. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2018}},
}