Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vårdtyngdsmätning inom anestesisjukvård

Johannesson, Tom LU and Mazetti, Jenny LU (2018) ANSM21 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Inom anestesiologisk omvårdnad i Sverige används vårdtyngdsmätning sparsamt men behovet finns då det underlättar planering och resursfördelning. Syftet var att mäta vårdtyngd och jämföra mellan det planerade och det faktiska operationsprogrammet på en ortopedisk operationsavdelning. Metoden var av icke experimentell karaktär med kvantitativ ansats och utformades som en tvärsnittsstudie. Ett nyutvecklat, delvis otestat instrument för vårdtyngdsmätning inom anestesisjukvård användes. Resultatet visar att det använda mätinstrumentet inte kunde påvisa någon statistisk skillnad mellan det planerade och utförda operationsflödet men att det förelåg en stor spridning i de båda jämförda flödena. Däremot sågs en signifikant skillnad i antal... (More)
Inom anestesiologisk omvårdnad i Sverige används vårdtyngdsmätning sparsamt men behovet finns då det underlättar planering och resursfördelning. Syftet var att mäta vårdtyngd och jämföra mellan det planerade och det faktiska operationsprogrammet på en ortopedisk operationsavdelning. Metoden var av icke experimentell karaktär med kvantitativ ansats och utformades som en tvärsnittsstudie. Ett nyutvecklat, delvis otestat instrument för vårdtyngdsmätning inom anestesisjukvård användes. Resultatet visar att det använda mätinstrumentet inte kunde påvisa någon statistisk skillnad mellan det planerade och utförda operationsflödet men att det förelåg en stor spridning i de båda jämförda flödena. Däremot sågs en signifikant skillnad i antal operationer samt den sammantagna vårdtyngden för perioden. Vår konklusion är att vårdtyngdsinstrument inom anestesi såsom T-RAVT behöver fortsätta testas och utvecklas för att på bästa sätt kunna möta personalens och omvårdnadens behov i framtiden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johannesson, Tom LU and Mazetti, Jenny LU
supervisor
organization
course
ANSM21 20181
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Vårdtyngdsmätning, anestesi, omvårdnad
language
Swedish
id
8943488
date added to LUP
2018-12-05 13:06:04
date last changed
2018-12-05 13:06:04
@misc{8943488,
  abstract     = {{Inom anestesiologisk omvårdnad i Sverige används vårdtyngdsmätning sparsamt men behovet finns då det underlättar planering och resursfördelning. Syftet var att mäta vårdtyngd och jämföra mellan det planerade och det faktiska operationsprogrammet på en ortopedisk operationsavdelning. Metoden var av icke experimentell karaktär med kvantitativ ansats och utformades som en tvärsnittsstudie. Ett nyutvecklat, delvis otestat instrument för vårdtyngdsmätning inom anestesisjukvård användes. Resultatet visar att det använda mätinstrumentet inte kunde påvisa någon statistisk skillnad mellan det planerade och utförda operationsflödet men att det förelåg en stor spridning i de båda jämförda flödena. Däremot sågs en signifikant skillnad i antal operationer samt den sammantagna vårdtyngden för perioden. Vår konklusion är att vårdtyngdsinstrument inom anestesi såsom T-RAVT behöver fortsätta testas och utvecklas för att på bästa sätt kunna möta personalens och omvårdnadens behov i framtiden.}},
  author       = {{Johannesson, Tom and Mazetti, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vårdtyngdsmätning inom anestesisjukvård}},
  year         = {{2018}},
}