Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Evidensbaserad munvård inom intensivvård. En systematisk litteraturstudie

Selin Strand, Sara LU and Herold, Liza LU (2018) SINM21 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: God munvård är under intensivvårdsperioden viktigt ur flera aspekter. Det handlar dels om patientens välbefinnande och rätt att få munvården väl utförd utifrån evidensbaserad omvårdnad. Det handlar också om att en otillräcklig munvård kan leda till bland annat muntorrhet, bakterietillväxt och ventilatorassocierad pneumoni. Syfte: Beskriva evidensbaserad munvård för att upprätthålla en god munhälsa hos intensivvårdspatienter. Metod: En systematisk litteraturstudie med en narrativ sammanvägning av resultatet gjordes. Tolv randomized controlled trials (RCT) valdes systematiskt ut att ingå i studien. Under analysprocessen framkom fem kategorier av olika interventioner för munvård. Kategorierna var klorhexidin, tandborstning,... (More)
Bakgrund: God munvård är under intensivvårdsperioden viktigt ur flera aspekter. Det handlar dels om patientens välbefinnande och rätt att få munvården väl utförd utifrån evidensbaserad omvårdnad. Det handlar också om att en otillräcklig munvård kan leda till bland annat muntorrhet, bakterietillväxt och ventilatorassocierad pneumoni. Syfte: Beskriva evidensbaserad munvård för att upprätthålla en god munhälsa hos intensivvårdspatienter. Metod: En systematisk litteraturstudie med en narrativ sammanvägning av resultatet gjordes. Tolv randomized controlled trials (RCT) valdes systematiskt ut att ingå i studien. Under analysprocessen framkom fem kategorier av olika interventioner för munvård. Kategorierna var klorhexidin, tandborstning, munskölj, carebundles samt övrigt. Resultat: I föreliggande studie visades en tendens att framför allt klorhexidin och tandborstning har signifikant effekt på att upprätthålla en god munhälsa hos intensivvårdspatienten. Rekommendation: Materialet är inte tillräckligt enhetligt för att dra några slutsatser. Mer forskning krävs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Selin Strand, Sara LU and Herold, Liza LU
supervisor
organization
course
SINM21 20181
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
munhälsa, munvård, intensivvårdspatient
language
Swedish
id
8943575
date added to LUP
2019-06-24 08:29:15
date last changed
2019-06-24 08:29:15
@misc{8943575,
  abstract     = {{Bakgrund: God munvård är under intensivvårdsperioden viktigt ur flera aspekter. Det handlar dels om patientens välbefinnande och rätt att få munvården väl utförd utifrån evidensbaserad omvårdnad. Det handlar också om att en otillräcklig munvård kan leda till bland annat muntorrhet, bakterietillväxt och ventilatorassocierad pneumoni. Syfte: Beskriva evidensbaserad munvård för att upprätthålla en god munhälsa hos intensivvårdspatienter. Metod: En systematisk litteraturstudie med en narrativ sammanvägning av resultatet gjordes. Tolv randomized controlled trials (RCT) valdes systematiskt ut att ingå i studien. Under analysprocessen framkom fem kategorier av olika interventioner för munvård. Kategorierna var klorhexidin, tandborstning, munskölj, carebundles samt övrigt. Resultat: I föreliggande studie visades en tendens att framför allt klorhexidin och tandborstning har signifikant effekt på att upprätthålla en god munhälsa hos intensivvårdspatienten. Rekommendation: Materialet är inte tillräckligt enhetligt för att dra några slutsatser. Mer forskning krävs.}},
  author       = {{Selin Strand, Sara and Herold, Liza}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Evidensbaserad munvård inom intensivvård. En systematisk litteraturstudie}},
  year         = {{2018}},
}