Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att vara vaken

Olsson, Jenny LU and Zettergren, Karin LU (2018) ANSM21 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Det blir allt vanligare att opereras vaken under regional och lokal anestesi vilket ställer andra krav på anestesisjuksköterskan gentemot användningen av generell anestesi. Därav är det av vikt att systematiskt granska samt sammanställa den evidens som föreligger, för att beskriva patienters upplevelser av att vara vaken under operation. Studiens syfte var att systematiskt sammanställa litteratur för att beskriva patientens upplevelse av att vara vaken under operation. Studien har genomförts som en systematisk litteraturstudie med narrativ syntes som baserats på nio originalartiklar med kvalitativt innehåll. Resultatet av studien visar att patienter anser att kommunikationen, informationen samt bemötandet från anestesisjuksköterskan och... (More)
Det blir allt vanligare att opereras vaken under regional och lokal anestesi vilket ställer andra krav på anestesisjuksköterskan gentemot användningen av generell anestesi. Därav är det av vikt att systematiskt granska samt sammanställa den evidens som föreligger, för att beskriva patienters upplevelser av att vara vaken under operation. Studiens syfte var att systematiskt sammanställa litteratur för att beskriva patientens upplevelse av att vara vaken under operation. Studien har genomförts som en systematisk litteraturstudie med narrativ syntes som baserats på nio originalartiklar med kvalitativt innehåll. Resultatet av studien visar att patienter anser att kommunikationen, informationen samt bemötandet från anestesisjuksköterskan och övriga i operationsteamet är de viktigaste faktorerna för hur upplevelsen av den vakna operationen ska bli. Studien kan i kliniska syften användas som ett underlag för att öka medvetenheten, förmågan att förstå samt kunskapen av patienternas upplevelse av att vara vaken under operation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Jenny LU and Zettergren, Karin LU
supervisor
organization
alternative title
Patientens upplevelse av att vara vaken under operation- En systematisk litteraturstudie
course
ANSM21 20181
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
patient, upplevelse, vaken operation
language
Swedish
id
8943745
date added to LUP
2018-12-05 13:06:38
date last changed
2018-12-05 13:06:38
@misc{8943745,
  abstract     = {{Det blir allt vanligare att opereras vaken under regional och lokal anestesi vilket ställer andra krav på anestesisjuksköterskan gentemot användningen av generell anestesi. Därav är det av vikt att systematiskt granska samt sammanställa den evidens som föreligger, för att beskriva patienters upplevelser av att vara vaken under operation. Studiens syfte var att systematiskt sammanställa litteratur för att beskriva patientens upplevelse av att vara vaken under operation. Studien har genomförts som en systematisk litteraturstudie med narrativ syntes som baserats på nio originalartiklar med kvalitativt innehåll. Resultatet av studien visar att patienter anser att kommunikationen, informationen samt bemötandet från anestesisjuksköterskan och övriga i operationsteamet är de viktigaste faktorerna för hur upplevelsen av den vakna operationen ska bli. Studien kan i kliniska syften användas som ett underlag för att öka medvetenheten, förmågan att förstå samt kunskapen av patienternas upplevelse av att vara vaken under operation.}},
  author       = {{Olsson, Jenny and Zettergren, Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att vara vaken}},
  year         = {{2018}},
}