Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att anpassa sig till förändringen. En litteraturstudie om hur patienter upplever sin psykosociala hälsa efter fetmaoperation.

Davidsson, Helena LU and Majidi, Mitra LU (2018) SJSK20 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Fetma leder till ökad risk för morbiditet, mortalitet och psykosocial ohälsa. Fetmaoperation är den mest effektiva behandlingen för viktminskning, men innebär en snabb förändringsprocess. Syfte: Att beskriva hur vuxna patienter upplever sin psykosociala hälsa efter en fetmaoperation. Metod: En litteraturstudie med kvalitativ ansats genomfördes och åtta vetenskapliga artiklar analyserades med integrerad analys. Resultat: Två huvudteman med subteman identifierades: (a) förändrad verklighet, en andra chans i livet, utmaning att behålla kontrollen, svårigheter att adaptera och (b) social kontext, att passa in, utmaningar i sociala sammanhang, behov av socialt stöd. Slutsats: Fetmaoperation leder till stora förändringar i livet som är... (More)
Bakgrund: Fetma leder till ökad risk för morbiditet, mortalitet och psykosocial ohälsa. Fetmaoperation är den mest effektiva behandlingen för viktminskning, men innebär en snabb förändringsprocess. Syfte: Att beskriva hur vuxna patienter upplever sin psykosociala hälsa efter en fetmaoperation. Metod: En litteraturstudie med kvalitativ ansats genomfördes och åtta vetenskapliga artiklar analyserades med integrerad analys. Resultat: Två huvudteman med subteman identifierades: (a) förändrad verklighet, en andra chans i livet, utmaning att behålla kontrollen, svårigheter att adaptera och (b) social kontext, att passa in, utmaningar i sociala sammanhang, behov av socialt stöd. Slutsats: Fetmaoperation leder till stora förändringar i livet som är svåra att anpassa sig till. Patienterna upplever ett mer aktivt liv och förbättrad hälsa, men även negativ påverkan av överskottshud och utmaningar i sociala sammanhang. Det föreligger därmed ett behov av preoperativt och långsiktigt postoperativt stöd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Davidsson, Helena LU and Majidi, Mitra LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Adaption, Fetmaoperation, Omvårdnad, Patientens upplevelse, Postoperativ, Psykosocial hälsa
language
Swedish
id
8944387
date added to LUP
2018-06-27 09:12:13
date last changed
2018-06-27 09:12:13
@misc{8944387,
  abstract     = {{Bakgrund: Fetma leder till ökad risk för morbiditet, mortalitet och psykosocial ohälsa. Fetmaoperation är den mest effektiva behandlingen för viktminskning, men innebär en snabb förändringsprocess. Syfte: Att beskriva hur vuxna patienter upplever sin psykosociala hälsa efter en fetmaoperation. Metod: En litteraturstudie med kvalitativ ansats genomfördes och åtta vetenskapliga artiklar analyserades med integrerad analys. Resultat: Två huvudteman med subteman identifierades: (a) förändrad verklighet, en andra chans i livet, utmaning att behålla kontrollen, svårigheter att adaptera och (b) social kontext, att passa in, utmaningar i sociala sammanhang, behov av socialt stöd. Slutsats: Fetmaoperation leder till stora förändringar i livet som är svåra att anpassa sig till. Patienterna upplever ett mer aktivt liv och förbättrad hälsa, men även negativ påverkan av överskottshud och utmaningar i sociala sammanhang. Det föreligger därmed ett behov av preoperativt och långsiktigt postoperativt stöd.}},
  author       = {{Davidsson, Helena and Majidi, Mitra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att anpassa sig till förändringen. En litteraturstudie om hur patienter upplever sin psykosociala hälsa efter fetmaoperation.}},
  year         = {{2018}},
}