Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelse kring att föda vaginalt efter ett tidigare kejsarsnitt

Dessner, Karin LU and Nilsson, Madeleine LU (2018) SBMM52 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Antalet kejsarsnitt har ökat i världen. En orsak till ökningen beror på kejsarsnitt till följd av ett tidigare kejsarsnitt, vilket i många länder anses vara ett hinder för en vaginal förlossning. Aktuell forskning visar dock att vaginal förlossning till följd av ett tidigare kejsarsnitt är ett säkert alternativ för de flesta kvinnor. Syfte: Att belysa kvinnors upplevelse kring att föda vaginalt efter ett tidigare kejsarsnitt. Metod: En kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats. Materialet analyserades med innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman. Resultat: Fyra kategorier påträffades; behov av verktyg inför den vaginala förlossningen, ett tidigare kejsarsnitt ger ett annat perspektiv på förlossningen, två separata... (More)
Bakgrund: Antalet kejsarsnitt har ökat i världen. En orsak till ökningen beror på kejsarsnitt till följd av ett tidigare kejsarsnitt, vilket i många länder anses vara ett hinder för en vaginal förlossning. Aktuell forskning visar dock att vaginal förlossning till följd av ett tidigare kejsarsnitt är ett säkert alternativ för de flesta kvinnor. Syfte: Att belysa kvinnors upplevelse kring att föda vaginalt efter ett tidigare kejsarsnitt. Metod: En kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats. Materialet analyserades med innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman. Resultat: Fyra kategorier påträffades; behov av verktyg inför den vaginala förlossningen, ett tidigare kejsarsnitt ger ett annat perspektiv på förlossningen, två separata upplevelser av att föda samt skillnader i perioden efter förlossningen. Konklusion: Till stor del upplevde kvinnorna det som positivt att få möjligheten att föda vaginalt efter ett tidigare kejsarsnitt. Det är därför viktigt att kvinnor ges denna möjlighet även i framtiden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Dessner, Karin LU and Nilsson, Madeleine LU
supervisor
organization
course
SBMM52 20181
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
VBAC, upplevelse, kejsarsnitt, vaginal förlossning
language
Swedish
id
8944567
date added to LUP
2021-04-09 16:25:08
date last changed
2021-04-09 16:25:08
@misc{8944567,
  abstract     = {{Bakgrund: Antalet kejsarsnitt har ökat i världen. En orsak till ökningen beror på kejsarsnitt till följd av ett tidigare kejsarsnitt, vilket i många länder anses vara ett hinder för en vaginal förlossning. Aktuell forskning visar dock att vaginal förlossning till följd av ett tidigare kejsarsnitt är ett säkert alternativ för de flesta kvinnor. Syfte: Att belysa kvinnors upplevelse kring att föda vaginalt efter ett tidigare kejsarsnitt. Metod: En kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats. Materialet analyserades med innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman. Resultat: Fyra kategorier påträffades; behov av verktyg inför den vaginala förlossningen, ett tidigare kejsarsnitt ger ett annat perspektiv på förlossningen, två separata upplevelser av att föda samt skillnader i perioden efter förlossningen. Konklusion: Till stor del upplevde kvinnorna det som positivt att få möjligheten att föda vaginalt efter ett tidigare kejsarsnitt. Det är därför viktigt att kvinnor ges denna möjlighet även i framtiden.}},
  author       = {{Dessner, Karin and Nilsson, Madeleine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelse kring att föda vaginalt efter ett tidigare kejsarsnitt}},
  year         = {{2018}},
}