Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

CapSenze Smart Software integrering med ASIC-biosensor

Küttner, Acke and Degirmenci, Marlina (2018)
Computer Science and Engineering (BSc)
Abstract (Swedish)
Den bioanalytiska plattformen är en produkt skapad av CapSenze för att detektera, identifiera och kvantifiera antigen i olika typer av vätskor såsom virus i blod, eller narkotika i avloppsvatten. Den bioanalytiska plattformen består av en biosensor som används för att analysera vätska, ett flödessystem som transporterar vätskan och en webbapplikation som används för att styra biosensorn och för att se resultatet av analysen. Resultaten vid en analys visas i form av två grafer: kapacitansgraf och pulsgraf. Biosensorn mäter och upptäcker ändringar av kapacitansen i ett flöde. Om kapacitansen minskar och inte påverkats av en störning, är det hög sannolikhet att det sökta antigenet finns i vätskan. Då det kan förekomma störningar som... (More)
Den bioanalytiska plattformen är en produkt skapad av CapSenze för att detektera, identifiera och kvantifiera antigen i olika typer av vätskor såsom virus i blod, eller narkotika i avloppsvatten. Den bioanalytiska plattformen består av en biosensor som används för att analysera vätska, ett flödessystem som transporterar vätskan och en webbapplikation som används för att styra biosensorn och för att se resultatet av analysen. Resultaten vid en analys visas i form av två grafer: kapacitansgraf och pulsgraf. Biosensorn mäter och upptäcker ändringar av kapacitansen i ett flöde. Om kapacitansen minskar och inte påverkats av en störning, är det hög sannolikhet att det sökta antigenet finns i vätskan. Då det kan förekomma störningar som exempelvis luftbubblor i flödessystemet, används pulsgrafen för att kontrollera att biosensorn har mätt korrekta värden som visas i kapacitansgrafen. CapSenze vill göra den bioanalytiska plattformen portabel och har därför förminskat biosensorn. Vid förminskningen ändrades kommunikationsprotokollet på biosensorn till UART. Detta ledde till att den nya biosensorn (ASIC-biosensorn) inte var kompatibel med CapSenzes befintliga webbapplikation, CapSenze Smart Software (CSS). Därmed behövde examensarbetarna vidareutveckla CSS. Efter förminskningen behövde även graferna ändras eftersom ASIC-biosensorn kan söka efter upp till sex olika antigener parallellt, där den äldre biosensorn endast kan söka efter ett antigen i taget. Då CapSenze redan påbörjat utvecklingen av CSS var det redan bestämt vilka verktyg som skulle användas under implementeringen, dessa var Node.js, JSON, Knockout och Qt som förklaras vidare i avsnitt 2. För att kunna styra ASIC-biosensorn via CSS utvecklade examensarbetarna kommandona “start”, “stop”, “clear” och “measure once” på webbsidan. För att ASIC-biosensorn skulle kunna ta emot dessa kommandona utvecklades UART-kommunikationen. Designen på graferna och dess funktionalitet bestämdes genom intervju och fokusgrupp som hölls med CapSenzes intressenter. Resultatet av examensarbetet är att ASIC-biosensorn är nu kompatibel med CSS och kan därmed styras via CSS. ASIC-biosensorn kan även skicka sina mätvärden till graferna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Küttner, Acke and Degirmenci, Marlina
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bioanalytisk plattform, capsenze smart software (css), asic-biosensor, flödessystem, kapacitansgraf, pulsgraf
language
Swedish
id
8957907
date added to LUP
2018-09-05 03:45:18
date last changed
2018-10-18 10:38:50
@misc{8957907,
  abstract     = {{Den bioanalytiska plattformen är en produkt skapad av CapSenze för att detektera, identifiera och kvantifiera antigen i olika typer av vätskor såsom virus i blod, eller narkotika i avloppsvatten. Den bioanalytiska plattformen består av en biosensor som används för att analysera vätska, ett flödessystem som transporterar vätskan och en webbapplikation som används för att styra biosensorn och för att se resultatet av analysen. Resultaten vid en analys visas i form av två grafer: kapacitansgraf och pulsgraf. Biosensorn mäter och upptäcker ändringar av kapacitansen i ett flöde. Om kapacitansen minskar och inte påverkats av en störning, är det hög sannolikhet att det sökta antigenet finns i vätskan. Då det kan förekomma störningar som exempelvis luftbubblor i flödessystemet, används pulsgrafen för att kontrollera att biosensorn har mätt korrekta värden som visas i kapacitansgrafen. CapSenze vill göra den bioanalytiska plattformen portabel och har därför förminskat biosensorn. Vid förminskningen ändrades kommunikationsprotokollet på biosensorn till UART. Detta ledde till att den nya biosensorn (ASIC-biosensorn) inte var kompatibel med CapSenzes befintliga webbapplikation, CapSenze Smart Software (CSS). Därmed behövde examensarbetarna vidareutveckla CSS. Efter förminskningen behövde även graferna ändras eftersom ASIC-biosensorn kan söka efter upp till sex olika antigener parallellt, där den äldre biosensorn endast kan söka efter ett antigen i taget. Då CapSenze redan påbörjat utvecklingen av CSS var det redan bestämt vilka verktyg som skulle användas under implementeringen, dessa var Node.js, JSON, Knockout och Qt som förklaras vidare i avsnitt 2. För att kunna styra ASIC-biosensorn via CSS utvecklade examensarbetarna kommandona “start”, “stop”, “clear” och “measure once” på webbsidan. För att ASIC-biosensorn skulle kunna ta emot dessa kommandona utvecklades UART-kommunikationen. Designen på graferna och dess funktionalitet bestämdes genom intervju och fokusgrupp som hölls med CapSenzes intressenter. Resultatet av examensarbetet är att ASIC-biosensorn är nu kompatibel med CSS och kan därmed styras via CSS. ASIC-biosensorn kan även skicka sina mätvärden till graferna.}},
  author       = {{Küttner, Acke and Degirmenci, Marlina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{CapSenze Smart Software integrering med ASIC-biosensor}},
  year         = {{2018}},
}