Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utbildning inför HIT

Lindblad, Jakob LU and Eminovic, Haris (2018) SYSK16 20181
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Mycket forskning har gjorts kring utbildning efter implementation av hälsoinformatiskt system, men lika mycket vikt har inte lagts vid stadiet före implementation. I denna studie har vi undersökt beslutsfattare inom Region Skåne och deras inställning avseende uppfattning och värdering av utbildningsperspektivet inför implementation av ett hälsoinformatiskt system. Vi har genom kvalitativa intervjuer ämnat skapa en större förståelse och diskussion kring de val och prioriteringar som föranleder de beslut som tas i ett senare skede av implementation avseende utbildning. Vårt resultat visar att ett flertal faktorer beaktas av beslutsfattarna före implementation: Utbildning ses som en kritisk framgångsfaktor, brister i nuvarande system anses... (More)
Mycket forskning har gjorts kring utbildning efter implementation av hälsoinformatiskt system, men lika mycket vikt har inte lagts vid stadiet före implementation. I denna studie har vi undersökt beslutsfattare inom Region Skåne och deras inställning avseende uppfattning och värdering av utbildningsperspektivet inför implementation av ett hälsoinformatiskt system. Vi har genom kvalitativa intervjuer ämnat skapa en större förståelse och diskussion kring de val och prioriteringar som föranleder de beslut som tas i ett senare skede av implementation avseende utbildning. Vårt resultat visar att ett flertal faktorer beaktas av beslutsfattarna före implementation: Utbildning ses som en kritisk framgångsfaktor, brister i nuvarande system anses inte motivera användare att utöka kunskap, det finns en gemensam uppfattning om att utbildningsbehovet är enormt, beslutsfattarna tar utbildning inför implementation i stor beaktning men direkta initiativ saknas, kontextuella faktorer påverkar i hög grad inom en offentlig sjukvårdskontext samt att en balans mellan frigörande av resurser och bedriva effektiv vård ses som en stor utmaning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindblad, Jakob LU and Eminovic, Haris
supervisor
organization
course
SYSK16 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Utbildning, Träning, HIT, Hälsoinformatik, Region Skåne
report number
INF17-060
language
Swedish
id
8959844
date added to LUP
2018-10-10 15:27:47
date last changed
2018-10-10 15:27:47
@misc{8959844,
  abstract     = {{Mycket forskning har gjorts kring utbildning efter implementation av hälsoinformatiskt system, men lika mycket vikt har inte lagts vid stadiet före implementation. I denna studie har vi undersökt beslutsfattare inom Region Skåne och deras inställning avseende uppfattning och värdering av utbildningsperspektivet inför implementation av ett hälsoinformatiskt system. Vi har genom kvalitativa intervjuer ämnat skapa en större förståelse och diskussion kring de val och prioriteringar som föranleder de beslut som tas i ett senare skede av implementation avseende utbildning. Vårt resultat visar att ett flertal faktorer beaktas av beslutsfattarna före implementation: Utbildning ses som en kritisk framgångsfaktor, brister i nuvarande system anses inte motivera användare att utöka kunskap, det finns en gemensam uppfattning om att utbildningsbehovet är enormt, beslutsfattarna tar utbildning inför implementation i stor beaktning men direkta initiativ saknas, kontextuella faktorer påverkar i hög grad inom en offentlig sjukvårdskontext samt att en balans mellan frigörande av resurser och bedriva effektiv vård ses som en stor utmaning.}},
  author       = {{Lindblad, Jakob and Eminovic, Haris}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utbildning inför HIT}},
  year         = {{2018}},
}