Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Wind as an orientation cue in dung beetles

Shaverdian, Shahrzad (2018) MOBK01 20181
Degree Projects in Molecular Biology
Popular Abstract (Swedish)
Baggar, vind och en massa skit

Efter att ha hittat en dynghög så börjar den sydafrikanska dyngbaggen Scarabaeus lamarcki konstruera en boll. Till skillnad från dig och mig så älskar dessa baggar dynga, och bollens slutdestination är baggens mage. Innan dyngbaggen kan hugga in så måste den ta sig bort från dynghögen och den ökande konkurrensen. Det snabbaste sättet att komma ifrån högen med alla andra hungriga dyngbaggar är att backa i en rak linje. Hur håller dessa små insekter en rak kurs? Tidigare studier har påvisat att de använder sig av kompassystem som utnyttjar bl.a. solen, stjärnorna och polariserat ljus. Hur gör dyngbaggarna när det är molnigt? Experiment genomförda i fält antyder att de använder sig av vinden för att... (More)
Baggar, vind och en massa skit

Efter att ha hittat en dynghög så börjar den sydafrikanska dyngbaggen Scarabaeus lamarcki konstruera en boll. Till skillnad från dig och mig så älskar dessa baggar dynga, och bollens slutdestination är baggens mage. Innan dyngbaggen kan hugga in så måste den ta sig bort från dynghögen och den ökande konkurrensen. Det snabbaste sättet att komma ifrån högen med alla andra hungriga dyngbaggar är att backa i en rak linje. Hur håller dessa små insekter en rak kurs? Tidigare studier har påvisat att de använder sig av kompassystem som utnyttjar bl.a. solen, stjärnorna och polariserat ljus. Hur gör dyngbaggarna när det är molnigt? Experiment genomförda i fält antyder att de använder sig av vinden för att orientera. Syftet med denna studie är att undersöka om vindorientering kan påvisas i en artificiell miljö, samt att utforska vilket sinnesorgan som används för vinddetektion. För att undersöka baggarnas vindkompass användes en artificiell savann, gröna LED-lampor vid 20o, 80o och 90o från horisonten (simulerad sol), samt fläktar för att generera en vindström. Dyngbaggarna exponerades för stimuli från olika riktningar (180o ifrån varandra) och i olika kombinationer.

Baggarna använder solen så långt det går
Resultaten som erhölls i detta projekt antydde att när solen står 20o från horisonten så använder dyngbaggarna sig av den, oavsett om en vindström finns närvarande eller inte. När solen är 80o från horisonten så försämras dyngbaggarnas förmåga att orientera – en del väljer att orientera efter vinden och en del väljer att använda sin solkompass. Närvaron av vind när solen stod 80o från horisonten ökade inte baggarnas precision.


Vid en solhöjd på 90o så kan baggarna inte använda sig av sin solkompass längre. Istället används vind för att orientera. För att säkerställa att baggarna inte använde sig av vibrationer från fläktarna för att orientera så utfördes ett kontrollexperiment där vindströmmen blockerades. Kontrollexperimentet visade att baggarna inte kunde orientera när vinden inte nådde dem. Således kan vi dra slutsatsen att de faktiskt använder sig av vinden för att hålla en rak kurs.

Hur detekteras vindströmmen?
Experimenten som utfördes visade att dyngbaggarna använder sig av sina antenner för att orientera. De yttre segmentet på antennerna kan spridas ut och fungerar ungefär som ett segel. Det fångar upp vinden, vars kraft böjer antennerna och skickar signaler till dyngbaggarnas hjärna. Baggar som saknade båda antennerna, eller bara det yttre segmentet, kunde inte orientera med vinden. För att avgöra vilken riktning vinden kommer ifrån så jämför dyngbaggarna signalen i båda antennerna. Om signalen inte är balanserad har dyngbaggen avvikit från sin raka kurs. Baggar med en antenn kunde inte heller orientera med vinden. Utifrån dessa resultat kan slutsatsen dras att dyngbaggarnas antenner är de sinnesorgan som känner av vinden.


Examensarbete för kandidatexamen i Molekylär Biologi 15 hp, VT18
Biologiska institutionen, Lunds Universitet

Handledare: Marie Dacke
Syngruppen (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Shaverdian, Shahrzad
supervisor
organization
course
MOBK01 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
English
id
8962696
date added to LUP
2018-10-31 14:31:04
date last changed
2018-10-31 14:31:04
@misc{8962696,
  author       = {{Shaverdian, Shahrzad}},
  language     = {{eng}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Wind as an orientation cue in dung beetles}},
  year         = {{2018}},
}