Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Uttryck av AMBP i E.coli

Frank, André (2018) MOBK01 20181
Degree Projects in Molecular Biology
Abstract (Swedish)
Oxidativ stress i celler är en bakomliggande faktor till många dödliga sjukdomar. Detta kan kroppen reglera till en viss del med olika proteiner. Ett av proteinerna är Alfa-1-mikroglobulin (A1M) som kan sänka oxidativ stress i kroppen genom att t.ex binda till fria radikaler och bidra till vävnadsreperation. A1M transkriberas tillsammans med ett annat protein, bikunin, som har anti-inflammatoriska egenskaper och man vet inte riktigt varför detta sker, eftersom prokursorn klyvs isär till fritt A1M och bikunin innan sekretion från cellen. Det är av intresse att studera denna prekursor innan proteinerna klyvs, då man tror att den kan vara av medicinsk relevans. Jag har i detta projekt uttryckt AMBP försett med en His-tag från en plasmid i E.... (More)
Oxidativ stress i celler är en bakomliggande faktor till många dödliga sjukdomar. Detta kan kroppen reglera till en viss del med olika proteiner. Ett av proteinerna är Alfa-1-mikroglobulin (A1M) som kan sänka oxidativ stress i kroppen genom att t.ex binda till fria radikaler och bidra till vävnadsreperation. A1M transkriberas tillsammans med ett annat protein, bikunin, som har anti-inflammatoriska egenskaper och man vet inte riktigt varför detta sker, eftersom prokursorn klyvs isär till fritt A1M och bikunin innan sekretion från cellen. Det är av intresse att studera denna prekursor innan proteinerna klyvs, då man tror att den kan vara av medicinsk relevans. Jag har i detta projekt uttryckt AMBP försett med en His-tag från en plasmid i E. coli. Expressionen visade ett huvudsakligt proteinband på ca 40 kDa som innehöll både A1M och bikunin, vilket överensstämmer med förväntan. (Less)
Popular Abstract (Swedish)
Uttryck av AMBP i E. coli

Vår kropp kan göra proteiner genom direktiv från vårt DNA. Vårt DNA kan sägas vara ett recept på hur vi ska se ut och hur vi ska fungera och därmed styr DNA hur man bygger ihop våra proteiner som vi består av. Proteiner kan både vara till nytta och onytta, många proteiner kan till och med vara direkt giftiga att komma i kontakt med eller att få i oss. Men proteiner vi skapar själva är oftast till vår fördel, vissa är till och med livsviktiga.
Bakterier skapar också proteiner på liknande sätt som vi gör. Därför kan man föra in en del av ett önskat recept (DNA) på protein i bakterien, så att den kan pussla ihop det proteinet själv och därmed lura bakterien att det är dess egna protein. Sedan kan man sno... (More)
Uttryck av AMBP i E. coli

Vår kropp kan göra proteiner genom direktiv från vårt DNA. Vårt DNA kan sägas vara ett recept på hur vi ska se ut och hur vi ska fungera och därmed styr DNA hur man bygger ihop våra proteiner som vi består av. Proteiner kan både vara till nytta och onytta, många proteiner kan till och med vara direkt giftiga att komma i kontakt med eller att få i oss. Men proteiner vi skapar själva är oftast till vår fördel, vissa är till och med livsviktiga.
Bakterier skapar också proteiner på liknande sätt som vi gör. Därför kan man föra in en del av ett önskat recept (DNA) på protein i bakterien, så att den kan pussla ihop det proteinet själv och därmed lura bakterien att det är dess egna protein. Sedan kan man sno tillbaka dessa proteiner från bakterierna när de har skapats.
A1M är ett viktigt protein. Det kan förhindra skador som orsakas av reaktiva syreföreningar. Dessa kallas ofta för fria radikaler och de kan helt enkelt sno åt sig elektroner från andra proteiner i kroppen. A1M verkar då kunna donera elektroner till de protein som har fått sina elektroner stulna och därmed skapa balans igen. Proteiner som har fått sina elektroner stulna, kommer inte att fungera som de borde och detta kan leda till allvarliga sjukdomar.
I receptet för A1M så finns även ett recept för ett annat protein, kallat bikunin. Man kan inte göra den ena kakan, utan att få den andra på köpet. De sitter alltså i par och detta recept kallas för AMBP. Varför dessa två recept sitter tillsammans vet man inte. Ur ett evolutionärt perspektiv verkar det konstigt att producera två proteiner tillsammans som inte samarbetar. Dessa två proteiner verkar inte komma i kontakt med varandra i kroppen efter de bildar sina slutprodukter, men verkat ha samma mål: skydda kroppen. A1M kan vara toxiskt intracellulärt och bikunin kan nedreglera A1M, detta kan vara en av anledningarna till att dessa två protein skapas tillsammans samt att A1M kan agera som ett chaperon för att skapa bikunins komplicerade slutliga struktur.
I detta projekt så undersöktes om AMBP kan uttryckas i en variant av E. coli som hade blivit transformerad med en plasmid innehållande just AMBP-genen. Uttryck av AMBP kunde detekteras med hjälp av antikroppar mot båda beståndsdelarna av AMBP; A1M och bikunin, samt att den molekylära vikten av proteinet som detekterades korresponderar till molekylärvikten av AMBP. Det antogs då att AMBP uttrycktes i de transformerade bakterierna.


Lunds universitet – Biologiska institutionen – MOBK01 15 hp
Handledare: Maria Allhorn (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Frank, André
supervisor
organization
course
MOBK01 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
8962700
date added to LUP
2018-10-31 15:00:37
date last changed
2018-10-31 15:00:37
@misc{8962700,
  abstract     = {{Oxidativ stress i celler är en bakomliggande faktor till många dödliga sjukdomar. Detta kan kroppen reglera till en viss del med olika proteiner. Ett av proteinerna är Alfa-1-mikroglobulin (A1M) som kan sänka oxidativ stress i kroppen genom att t.ex binda till fria radikaler och bidra till vävnadsreperation. A1M transkriberas tillsammans med ett annat protein, bikunin, som har anti-inflammatoriska egenskaper och man vet inte riktigt varför detta sker, eftersom prokursorn klyvs isär till fritt A1M och bikunin innan sekretion från cellen. Det är av intresse att studera denna prekursor innan proteinerna klyvs, då man tror att den kan vara av medicinsk relevans. Jag har i detta projekt uttryckt AMBP försett med en His-tag från en plasmid i E. coli. Expressionen visade ett huvudsakligt proteinband på ca 40 kDa som innehöll både A1M och bikunin, vilket överensstämmer med förväntan.}},
  author       = {{Frank, André}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Uttryck av AMBP i E.coli}},
  year         = {{2018}},
}