Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Äldrevårdsmottagning - hur arbetar distriktssköterskan? En intervjustudie

Karlsson, Cecilia LU and Kjellström, Jenny LU (2018) DSKM21 20182
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Antalet äldre personer i Sverige har ökat och det finns ett behov av en sammanhållen vård och omsorg för äldre patienter. I Region Skåne finns äldrevårdsmottagningar på vårdcentraler. Syftet var att undersöka distriktssköterskors erfarenheter av hur de arbetar på äldrevårdsmottagning på vårdcentral. Studiens metod var kvalitativ intervju och dataanalysen skedde med kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att distriktssköterskorna arbetade personcentrerat genom att de underlättade kontakten med sjukvården, främjade hälsa, samordnade vården, samarbetade med andra, främjade kontinuitet och prioriterade utifrån behov. De arbetade även självständigt, som innebar att distriktssköterskorna själva ansvarade för mottagningen, hade ökad... (More)
Antalet äldre personer i Sverige har ökat och det finns ett behov av en sammanhållen vård och omsorg för äldre patienter. I Region Skåne finns äldrevårdsmottagningar på vårdcentraler. Syftet var att undersöka distriktssköterskors erfarenheter av hur de arbetar på äldrevårdsmottagning på vårdcentral. Studiens metod var kvalitativ intervju och dataanalysen skedde med kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att distriktssköterskorna arbetade personcentrerat genom att de underlättade kontakten med sjukvården, främjade hälsa, samordnade vården, samarbetade med andra, främjade kontinuitet och prioriterade utifrån behov. De arbetade även självständigt, som innebar att distriktssköterskorna själva ansvarade för mottagningen, hade ökad möjlighet till förbättringsarbete samt anpassade sig efter tillgängliga resurser. Distriktssköterskor har visat sig ha en betydelsefull roll på äldrevårdsmottagningen då det oftast är de som ansvarar för hela mottagningen och hur arbetet bedrivs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karlsson, Cecilia LU and Kjellström, Jenny LU
supervisor
organization
course
DSKM21 20182
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Äldrevårdsmottagning, distriktssköterska, vårdcentral, specialmottagning, salutogenes
language
Swedish
id
8963051
date added to LUP
2020-04-22 09:26:53
date last changed
2020-04-22 09:26:53
@misc{8963051,
  abstract     = {{Antalet äldre personer i Sverige har ökat och det finns ett behov av en sammanhållen vård och omsorg för äldre patienter. I Region Skåne finns äldrevårdsmottagningar på vårdcentraler. Syftet var att undersöka distriktssköterskors erfarenheter av hur de arbetar på äldrevårdsmottagning på vårdcentral. Studiens metod var kvalitativ intervju och dataanalysen skedde med kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att distriktssköterskorna arbetade personcentrerat genom att de underlättade kontakten med sjukvården, främjade hälsa, samordnade vården, samarbetade med andra, främjade kontinuitet och prioriterade utifrån behov. De arbetade även självständigt, som innebar att distriktssköterskorna själva ansvarade för mottagningen, hade ökad möjlighet till förbättringsarbete samt anpassade sig efter tillgängliga resurser. Distriktssköterskor har visat sig ha en betydelsefull roll på äldrevårdsmottagningen då det oftast är de som ansvarar för hela mottagningen och hur arbetet bedrivs.}},
  author       = {{Karlsson, Cecilia and Kjellström, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Äldrevårdsmottagning - hur arbetar distriktssköterskan? En intervjustudie}},
  year         = {{2018}},
}