Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Jakten efter Örnen - Vad gjorde att spionen Stig Wennerström inte greps tidigare?

Hanö, Axel LU and Lostorp, Oscar LU (2019) STVA22 20182
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Abstract
Den här uppsatsen behandlar hur enskilda beslutsfattare på myndigheter, försvarsstaben och säkerhetspolisen samt regeringen samspelar i den 21 år långa jakten på den sovjetiska spionen Stig Wennerström. Som metod används process-spårning genom myndighetschefers memoarer, statens offentliga utredningar och biografier. Som analys används dels Allison Grahams tre olika modeller för beslutsfattande ur boken Essence of decision, som han formulerade i och med analysen av Kubakrisen, och dels Michael Lipskys teori om närbyråkrater, som han formulerade för att påvisa hur enskilda byråkrater är de som implementerar politiska beslut i offentlig förvaltning. Dessa två appliceras tillsammans för att påvisa konsekvenser av tjänstemännens... (More)
Abstract
Den här uppsatsen behandlar hur enskilda beslutsfattare på myndigheter, försvarsstaben och säkerhetspolisen samt regeringen samspelar i den 21 år långa jakten på den sovjetiska spionen Stig Wennerström. Som metod används process-spårning genom myndighetschefers memoarer, statens offentliga utredningar och biografier. Som analys används dels Allison Grahams tre olika modeller för beslutsfattande ur boken Essence of decision, som han formulerade i och med analysen av Kubakrisen, och dels Michael Lipskys teori om närbyråkrater, som han formulerade för att påvisa hur enskilda byråkrater är de som implementerar politiska beslut i offentlig förvaltning. Dessa två appliceras tillsammans för att påvisa konsekvenser av tjänstemännens agerande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hanö, Axel LU and Lostorp, Oscar LU
supervisor
organization
course
STVA22 20182
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Stig Wennerström, spionage, kontraspionage, Graham Allison, närbyråkrat
language
Swedish
id
8964889
date added to LUP
2019-02-22 15:15:42
date last changed
2019-02-22 15:15:42
@misc{8964889,
  abstract     = {{Abstract
Den här uppsatsen behandlar hur enskilda beslutsfattare på myndigheter, försvarsstaben och säkerhetspolisen samt regeringen samspelar i den 21 år långa jakten på den sovjetiska spionen Stig Wennerström. Som metod används process-spårning genom myndighetschefers memoarer, statens offentliga utredningar och biografier. Som analys används dels Allison Grahams tre olika modeller för beslutsfattande ur boken Essence of decision, som han formulerade i och med analysen av Kubakrisen, och dels Michael Lipskys teori om närbyråkrater, som han formulerade för att påvisa hur enskilda byråkrater är de som implementerar politiska beslut i offentlig förvaltning. Dessa två appliceras tillsammans för att påvisa konsekvenser av tjänstemännens agerande.}},
  author       = {{Hanö, Axel and Lostorp, Oscar}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Jakten efter Örnen - Vad gjorde att spionen Stig Wennerström inte greps tidigare?}},
  year         = {{2019}},
}