Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Putins gasprojekt eller Kommunens framtid? En frameanalys av Nord Stream 2

Gärdebring, Amanda LU and Wirén Gimle, Vidar LU (2019) STVA22 20182
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats utforskar hur problemframställningar är till gagn för omförhandlingar av maktrelationer mellan olika politiska nivåer. År 2016 fick Karlshamns kommun förfrågan av Nord Stream AG att upplåta sin hamn för lagring av rör till bygget av gasledningen. Kritiska röster hördes från statligt håll på grund av de säkerhetsrisker projektet kunde innebära, men med hänvisning till det kommunala självstyret kunde regeringen inte ingripa. Karlshamns kommun röstade därefter igenom förslaget. Regeringen responderade med ett kommittédirektiv som ämnar inskränka det kommunala självstyret i frågor som rör rikets säkerhet. Med frameanalys som metod undersöker denna uppsats vad framställningar av ett problem kan ha för implikationer för... (More)
Denna uppsats utforskar hur problemframställningar är till gagn för omförhandlingar av maktrelationer mellan olika politiska nivåer. År 2016 fick Karlshamns kommun förfrågan av Nord Stream AG att upplåta sin hamn för lagring av rör till bygget av gasledningen. Kritiska röster hördes från statligt håll på grund av de säkerhetsrisker projektet kunde innebära, men med hänvisning till det kommunala självstyret kunde regeringen inte ingripa. Karlshamns kommun röstade därefter igenom förslaget. Regeringen responderade med ett kommittédirektiv som ämnar inskränka det kommunala självstyret i frågor som rör rikets säkerhet. Med frameanalys som metod undersöker denna uppsats vad framställningar av ett problem kan ha för implikationer för beslutsfattande, specifikt när det presenteras som en säkerhetsfråga. Detta analyseras utifrån teorier om makt, diskurs, frame, policy och säkerhetisering. Uppsatsen blottlägger hur maktbalansen för staten och kommunens kompetensområden kommit att förändras med bakgrund i statens problemframställning av fallet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gärdebring, Amanda LU and Wirén Gimle, Vidar LU
supervisor
organization
course
STVA22 20182
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Nord Stream 2, kommunalt självstyre, makt, diskurs, säkerhetisering, framing, policy
language
Swedish
id
8964915
date added to LUP
2019-02-22 15:12:38
date last changed
2019-02-22 15:12:38
@misc{8964915,
  abstract     = {{Denna uppsats utforskar hur problemframställningar är till gagn för omförhandlingar av maktrelationer mellan olika politiska nivåer. År 2016 fick Karlshamns kommun förfrågan av Nord Stream AG att upplåta sin hamn för lagring av rör till bygget av gasledningen. Kritiska röster hördes från statligt håll på grund av de säkerhetsrisker projektet kunde innebära, men med hänvisning till det kommunala självstyret kunde regeringen inte ingripa. Karlshamns kommun röstade därefter igenom förslaget. Regeringen responderade med ett kommittédirektiv som ämnar inskränka det kommunala självstyret i frågor som rör rikets säkerhet. Med frameanalys som metod undersöker denna uppsats vad framställningar av ett problem kan ha för implikationer för beslutsfattande, specifikt när det presenteras som en säkerhetsfråga. Detta analyseras utifrån teorier om makt, diskurs, frame, policy och säkerhetisering. Uppsatsen blottlägger hur maktbalansen för staten och kommunens kompetensområden kommit att förändras med bakgrund i statens problemframställning av fallet.}},
  author       = {{Gärdebring, Amanda and Wirén Gimle, Vidar}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Putins gasprojekt eller Kommunens framtid? En frameanalys av Nord Stream 2}},
  year         = {{2019}},
}