Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

CICIG: En ny modell för att bekämpa korruption

Andersson, Olle LU (2019) STVM25 20182
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
CICIG är en helt ny form av anti-korruptions institution som uppnått oväntade framgångar i Guatemala. De har legat bakom flera tunga brottsutredningar som bl.a. avsatt landets sittande president. Det unika med CICIG är att personalen kommer från utlandet och har befogenhet att utföra korruptionsutredningar i Guatemala. Forskningen har samtidigt varit kritisk till riktade anti-korruptionsinstitutioner i korrupta länder. Orsaken är att de oftast blir styrda av korrupta eliter som hindrar institutionens arbete. Denna uppsats jämför tidigare institutioner med CICIG, och letar efter orsaken till att CICIG lyckades uppnå framgång i det korruptionsdrabbade landet Guatemala. Uppsatsens slutsats blir att CICIG varit framgångsrika på grund av deras... (More)
CICIG är en helt ny form av anti-korruptions institution som uppnått oväntade framgångar i Guatemala. De har legat bakom flera tunga brottsutredningar som bl.a. avsatt landets sittande president. Det unika med CICIG är att personalen kommer från utlandet och har befogenhet att utföra korruptionsutredningar i Guatemala. Forskningen har samtidigt varit kritisk till riktade anti-korruptionsinstitutioner i korrupta länder. Orsaken är att de oftast blir styrda av korrupta eliter som hindrar institutionens arbete. Denna uppsats jämför tidigare institutioner med CICIG, och letar efter orsaken till att CICIG lyckades uppnå framgång i det korruptionsdrabbade landet Guatemala. Uppsatsens slutsats blir att CICIG varit framgångsrika på grund av deras interna organisation och oberoende gentemot korrupta krafter i landet. Uppsatsen finner även att framgången var beroende av att den guatemalanska åklagarmyndigheten stöttade och samarbetade med CICIG, samt att befolkningen stödde kampen mot korruption. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Olle LU
supervisor
organization
course
STVM25 20182
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
Korruption, Guatemala, CICIG, Anti-korruptions institutioner.
language
Swedish
id
8965064
date added to LUP
2019-03-20 15:22:09
date last changed
2019-03-20 15:22:09
@misc{8965064,
  abstract     = {{CICIG är en helt ny form av anti-korruptions institution som uppnått oväntade framgångar i Guatemala. De har legat bakom flera tunga brottsutredningar som bl.a. avsatt landets sittande president. Det unika med CICIG är att personalen kommer från utlandet och har befogenhet att utföra korruptionsutredningar i Guatemala. Forskningen har samtidigt varit kritisk till riktade anti-korruptionsinstitutioner i korrupta länder. Orsaken är att de oftast blir styrda av korrupta eliter som hindrar institutionens arbete. Denna uppsats jämför tidigare institutioner med CICIG, och letar efter orsaken till att CICIG lyckades uppnå framgång i det korruptionsdrabbade landet Guatemala. Uppsatsens slutsats blir att CICIG varit framgångsrika på grund av deras interna organisation och oberoende gentemot korrupta krafter i landet. Uppsatsen finner även att framgången var beroende av att den guatemalanska åklagarmyndigheten stöttade och samarbetade med CICIG, samt att befolkningen stödde kampen mot korruption.}},
  author       = {{Andersson, Olle}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{CICIG: En ny modell för att bekämpa korruption}},
  year         = {{2019}},
}