Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Samhällets strukturer: Vad Collier inte såg

Nilsson, Olivia LU and Andersson, Hanna LU (2019) FKVA22 20182
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Paul Colliers forskning kring fattigdom har både hyllats och kritiserats av forskningsvärlden. Hans teori om de fyra fattigdomsfällorna, som presenteras i boken The Bottom Billion (2008), anses ge förklaring till varför en grupp länder har fastnat i fattigdom. Hans liberala teori ser främst till ekonomiska aspekter som låga inkomster, låg tillväxt och naturresursberoende. Denna uppsats försöker lyfta fram kritik mot denna teori och samtidigt bredda förståelsen för varför länder fastnar i fattigdom. Med situationen i Nigeria som exempel, analyseras orsakerna till fattigdom ur ett strukturellt perspektiv med hjälp av konstruktivismen och feminismen. Dessa teorier visar hur även andra aspekter, såsom etnisk, religiös och könsbaserad... (More)
Paul Colliers forskning kring fattigdom har både hyllats och kritiserats av forskningsvärlden. Hans teori om de fyra fattigdomsfällorna, som presenteras i boken The Bottom Billion (2008), anses ge förklaring till varför en grupp länder har fastnat i fattigdom. Hans liberala teori ser främst till ekonomiska aspekter som låga inkomster, låg tillväxt och naturresursberoende. Denna uppsats försöker lyfta fram kritik mot denna teori och samtidigt bredda förståelsen för varför länder fastnar i fattigdom. Med situationen i Nigeria som exempel, analyseras orsakerna till fattigdom ur ett strukturellt perspektiv med hjälp av konstruktivismen och feminismen. Dessa teorier visar hur även andra aspekter, såsom etnisk, religiös och könsbaserad diskriminering, har stor betydelse för ett lands ekonomiska utveckling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Olivia LU and Andersson, Hanna LU
supervisor
organization
course
FKVA22 20182
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Collier, fattigdomsfällan, strukturer, feminism, Nigeria
language
Swedish
id
8966403
date added to LUP
2019-02-22 15:37:58
date last changed
2019-02-22 15:37:58
@misc{8966403,
  abstract     = {{Paul Colliers forskning kring fattigdom har både hyllats och kritiserats av forskningsvärlden. Hans teori om de fyra fattigdomsfällorna, som presenteras i boken The Bottom Billion (2008), anses ge förklaring till varför en grupp länder har fastnat i fattigdom. Hans liberala teori ser främst till ekonomiska aspekter som låga inkomster, låg tillväxt och naturresursberoende. Denna uppsats försöker lyfta fram kritik mot denna teori och samtidigt bredda förståelsen för varför länder fastnar i fattigdom. Med situationen i Nigeria som exempel, analyseras orsakerna till fattigdom ur ett strukturellt perspektiv med hjälp av konstruktivismen och feminismen. Dessa teorier visar hur även andra aspekter, såsom etnisk, religiös och könsbaserad diskriminering, har stor betydelse för ett lands ekonomiska utveckling.}},
  author       = {{Nilsson, Olivia and Andersson, Hanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Samhällets strukturer: Vad Collier inte såg}},
  year         = {{2019}},
}