Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vård av barn i ambulans

Bergström, Olivia LU and Tärnberg, My LU (2019) SBUM21 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Statistik visar att cirka 10% av ambulansenssjukvårdens larm gäller barn. Tidigare forskningar påvisar att när dessa larm inkommer upplever många sjuksköterskor en stark oro och stress. . Syfte: Att undersöka sjuksköterskors upplevelser av att ge omvårdnad till barn, under sex år, inom ambulanssjukvården. Metod: Tio sjuksköterskor intervjuades genom semistrukturerade intervjuer och materialet analyserades utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Analysen resulterade i tre kategorier och åtta underkategorier som svarade till studiens syfte. Resultat: Okunskapen gällande barn i största allmänhet skapade oro och stress hos sjuksköterskorna. När sjuksköterskan, föräldrarna och barnet inte kan kommunicera på ett gemensamt språk blir... (More)
Bakgrund: Statistik visar att cirka 10% av ambulansenssjukvårdens larm gäller barn. Tidigare forskningar påvisar att när dessa larm inkommer upplever många sjuksköterskor en stark oro och stress. . Syfte: Att undersöka sjuksköterskors upplevelser av att ge omvårdnad till barn, under sex år, inom ambulanssjukvården. Metod: Tio sjuksköterskor intervjuades genom semistrukturerade intervjuer och materialet analyserades utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Analysen resulterade i tre kategorier och åtta underkategorier som svarade till studiens syfte. Resultat: Okunskapen gällande barn i största allmänhet skapade oro och stress hos sjuksköterskorna. När sjuksköterskan, föräldrarna och barnet inte kan kommunicera på ett gemensamt språk blir förmedling av information lidande. Barnanpassade utrustningar har tillkommit men det finns brister i dem som försvårar omvårdnaden av barnet. Konklusion: För att minska oron och stressen bland sjuksköterskorna behövs det mer barnutbildningar och mer tillgång till användbar utrustning. Detta skulle innebära en säkrare och mer förbättrad vård som är i enlighet med barnets mänskliga rättigheter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergström, Olivia LU and Tärnberg, My LU
supervisor
organization
course
SBUM21 20181
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
language
Swedish
id
8968496
date added to LUP
2019-02-11 10:36:59
date last changed
2019-02-11 10:36:59
@misc{8968496,
  abstract     = {{Bakgrund: Statistik visar att cirka 10% av ambulansenssjukvårdens larm gäller barn. Tidigare forskningar påvisar att när dessa larm inkommer upplever många sjuksköterskor en stark oro och stress. . Syfte: Att undersöka sjuksköterskors upplevelser av att ge omvårdnad till barn, under sex år, inom ambulanssjukvården. Metod: Tio sjuksköterskor intervjuades genom semistrukturerade intervjuer och materialet analyserades utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Analysen resulterade i tre kategorier och åtta underkategorier som svarade till studiens syfte. Resultat: Okunskapen gällande barn i största allmänhet skapade oro och stress hos sjuksköterskorna. När sjuksköterskan, föräldrarna och barnet inte kan kommunicera på ett gemensamt språk blir förmedling av information lidande. Barnanpassade utrustningar har tillkommit men det finns brister i dem som försvårar omvårdnaden av barnet. Konklusion: För att minska oron och stressen bland sjuksköterskorna behövs det mer barnutbildningar och mer tillgång till användbar utrustning. Detta skulle innebära en säkrare och mer förbättrad vård som är i enlighet med barnets mänskliga rättigheter.}},
  author       = {{Bergström, Olivia and Tärnberg, My}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vård av barn i ambulans}},
  year         = {{2019}},
}