Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Institutionalisering av demokrati i etniskt polariserade länder

Alidzanovic, Amila LU and Ericsson, Nils LU (2019) STVA22 20191
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Arend Lijpharts Consociational Democracy är en av de mest etablerade demokratimodellerna vars syfte är att minska polarisering i etniskt diversifierade samhällen. Uppsatsen ämnar därför undersöka förenligheten mellan Lijpharts maktdelningsmodell och konstitutionen i ett valt fall - Bosnien och Hercegovina för att sedan utvärdera huruvida modellen inverkat på den etniska polariseringen i landet sedan slutet av Bosnienkriget. Eftersom Bosnien och Hercegovina enligt många forskare är ett av Europas mest etniskt polariserade länder tycktes detta vara ett tacksamt fall. Hypotesen var att det i Bosnien och Hercegovinas konstitution tydligt går att identifiera delar av Arend Lijpharts Consociational Democracy, men att den etniska polariseringen... (More)
Arend Lijpharts Consociational Democracy är en av de mest etablerade demokratimodellerna vars syfte är att minska polarisering i etniskt diversifierade samhällen. Uppsatsen ämnar därför undersöka förenligheten mellan Lijpharts maktdelningsmodell och konstitutionen i ett valt fall - Bosnien och Hercegovina för att sedan utvärdera huruvida modellen inverkat på den etniska polariseringen i landet sedan slutet av Bosnienkriget. Eftersom Bosnien och Hercegovina enligt många forskare är ett av Europas mest etniskt polariserade länder tycktes detta vara ett tacksamt fall. Hypotesen var att det i Bosnien och Hercegovinas konstitution tydligt går att identifiera delar av Arend Lijpharts Consociational Democracy, men att den etniska polariseringen inte hade minskat sedan institutionaliseringen av denna demokratimodell. Operationalisering av etnisk polarisering gjordes med hjälp av att studera valresultat från 1996, 2006 och 2018 för att se om väljare än idag tenderar att rösta på etnonationalistiska partier. Resultatet visade på tydliga spår av Consociational Democracy i landets konstitution, men endast en svag minskning av etnisk polarisering i en av de två bosniska entiteterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alidzanovic, Amila LU and Ericsson, Nils LU
supervisor
organization
course
STVA22 20191
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Arend Lijphart, Concociational Democracy, Bosnien och Hercegovina, etnisk polarisering, etnonationalism
language
Swedish
id
8982613
date added to LUP
2019-09-06 12:27:28
date last changed
2019-09-06 12:27:28
@misc{8982613,
  abstract     = {{Arend Lijpharts Consociational Democracy är en av de mest etablerade demokratimodellerna vars syfte är att minska polarisering i etniskt diversifierade samhällen. Uppsatsen ämnar därför undersöka förenligheten mellan Lijpharts maktdelningsmodell och konstitutionen i ett valt fall - Bosnien och Hercegovina för att sedan utvärdera huruvida modellen inverkat på den etniska polariseringen i landet sedan slutet av Bosnienkriget. Eftersom Bosnien och Hercegovina enligt många forskare är ett av Europas mest etniskt polariserade länder tycktes detta vara ett tacksamt fall. Hypotesen var att det i Bosnien och Hercegovinas konstitution tydligt går att identifiera delar av Arend Lijpharts Consociational Democracy, men att den etniska polariseringen inte hade minskat sedan institutionaliseringen av denna demokratimodell. Operationalisering av etnisk polarisering gjordes med hjälp av att studera valresultat från 1996, 2006 och 2018 för att se om väljare än idag tenderar att rösta på etnonationalistiska partier. Resultatet visade på tydliga spår av Consociational Democracy i landets konstitution, men endast en svag minskning av etnisk polarisering i en av de två bosniska entiteterna.}},
  author       = {{Alidzanovic, Amila and Ericsson, Nils}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Institutionalisering av demokrati i etniskt polariserade länder}},
  year         = {{2019}},
}