Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hantering av teknisk skuld i små- och mikroföretag

Andersson, Christopher LU ; Fritsche Lidforsen, Felix LU and Larsson, Martin (2019) SYSK16 20191
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Teknisk skuld är ett begrepp som innebär att framtida kostnader kommer att uppstå för de som väljer att ta genvägar i utvecklingsarbetet. Teknisk skuld liknas ofta vid finansiella lån och be-höver inte vara negativt så länge skulden hanteras och inte blir för stor. Den tekniska skulden löses av ”code refactoring” vilket innebär att koden förändras utan att funktionaliteten gör det. Små- och mikroföretag befinner sig i en svår situation då dessa typer av företag inte har samma resurser som större företag och har även en annan typ av organisationsstruktur. Därför ämnar vi i denna uppsatsen att förklara och beskriva hur små- och mikroföretag hanterar sin tekniska skuld trots begräsningarna de har. Kvalitativa data har skaffats genom... (More)
Teknisk skuld är ett begrepp som innebär att framtida kostnader kommer att uppstå för de som väljer att ta genvägar i utvecklingsarbetet. Teknisk skuld liknas ofta vid finansiella lån och be-höver inte vara negativt så länge skulden hanteras och inte blir för stor. Den tekniska skulden löses av ”code refactoring” vilket innebär att koden förändras utan att funktionaliteten gör det. Små- och mikroföretag befinner sig i en svår situation då dessa typer av företag inte har samma resurser som större företag och har även en annan typ av organisationsstruktur. Därför ämnar vi i denna uppsatsen att förklara och beskriva hur små- och mikroföretag hanterar sin tekniska skuld trots begräsningarna de har. Kvalitativa data har skaffats genom intervjuer med personer som har erfarenhet med både arbete med teknisk skuld samt erfarenhet av att jobba i små- och mikroföretag. Resultatet av undersökningen visar att små- och mikroföretag inte föl-jer teoretiskt framställda metoder för att hantera teknisk skuld, de använder sig av vissa små beståndsdelar av olika metoder men framhäver att erfarenhet och magkänsla är det viktigaste redskapet för att hantera den tekniska skulden. Hantering av den tekniska skulden är förövrigt ett fortlöpande arbete där skulden endast betalas när den blir ett problem. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Christopher LU ; Fritsche Lidforsen, Felix LU and Larsson, Martin
supervisor
organization
course
SYSK16 20191
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Teknisk skuld, Hantering, Små- och mikroföretag, Teknisk skuldhantering
report number
INF19-007
language
Swedish
id
8983023
date added to LUP
2019-06-19 09:16:45
date last changed
2019-06-19 09:16:45
@misc{8983023,
  abstract     = {{Teknisk skuld är ett begrepp som innebär att framtida kostnader kommer att uppstå för de som väljer att ta genvägar i utvecklingsarbetet. Teknisk skuld liknas ofta vid finansiella lån och be-höver inte vara negativt så länge skulden hanteras och inte blir för stor. Den tekniska skulden löses av ”code refactoring” vilket innebär att koden förändras utan att funktionaliteten gör det. Små- och mikroföretag befinner sig i en svår situation då dessa typer av företag inte har samma resurser som större företag och har även en annan typ av organisationsstruktur. Därför ämnar vi i denna uppsatsen att förklara och beskriva hur små- och mikroföretag hanterar sin tekniska skuld trots begräsningarna de har. Kvalitativa data har skaffats genom intervjuer med personer som har erfarenhet med både arbete med teknisk skuld samt erfarenhet av att jobba i små- och mikroföretag. Resultatet av undersökningen visar att små- och mikroföretag inte föl-jer teoretiskt framställda metoder för att hantera teknisk skuld, de använder sig av vissa små beståndsdelar av olika metoder men framhäver att erfarenhet och magkänsla är det viktigaste redskapet för att hantera den tekniska skulden. Hantering av den tekniska skulden är förövrigt ett fortlöpande arbete där skulden endast betalas när den blir ett problem.}},
  author       = {{Andersson, Christopher and Fritsche Lidforsen, Felix and Larsson, Martin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hantering av teknisk skuld i små- och mikroföretag}},
  year         = {{2019}},
}