Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

AI vid rekrytering

Torstensson, Klara LU and Blomberg Cedergren, Astrid LU (2019) SYSK16 20191
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Människor präglas av omedveten bias, vilket kan vara ogynnsamt i rekrytering för att de bäst lämpade kandidaterna kan väljas bort på andra grunder än deras kompetens. Således har det blivit allt mer förekommande att företag använder AI för att göra objektiva bedömningar. Däremot har det visat sig att AI kan resultera i motsvarande problematik med bias som vid traditionell rekrytering. Sådan problematik kan uppstå om AI inte implementeras eller används på rätt sätt. Därför syftar denna studie till att identifiera hur företag använda sig av Artificiell Intelligens för att minimera bias i en urvalsprocess. Den kvalitativa undersökning som genomförts, visar att företagens tillvägagångssätt för att applicera AI i deras urvalsprocess, skiljer... (More)
Människor präglas av omedveten bias, vilket kan vara ogynnsamt i rekrytering för att de bäst lämpade kandidaterna kan väljas bort på andra grunder än deras kompetens. Således har det blivit allt mer förekommande att företag använder AI för att göra objektiva bedömningar. Däremot har det visat sig att AI kan resultera i motsvarande problematik med bias som vid traditionell rekrytering. Sådan problematik kan uppstå om AI inte implementeras eller används på rätt sätt. Därför syftar denna studie till att identifiera hur företag använda sig av Artificiell Intelligens för att minimera bias i en urvalsprocess. Den kvalitativa undersökning som genomförts, visar att företagens tillvägagångssätt för att applicera AI i deras urvalsprocess, skiljer sig till viss del från teorin. Studien visar att självlärande algoritmer som grundar sina beslut på historisk data som kan innehålla diskrimineringsmönster, ofta resulterar i bias. Att använda AI för att hitta rätt kompetens hos kandidater anpassat till en kravprofil skapar en objektiv bedömning. Resultatet pekar på vikten av att uppnå objektivitet tidigt i bedömningen för att alla kandidater ska ha samma förutsättningar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Torstensson, Klara LU and Blomberg Cedergren, Astrid LU
supervisor
organization
alternative title
Hur det används av företag för att minimera bias under en urvalsprocess
course
SYSK16 20191
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
AI, bias, algoritmer, urval, objektivitet
report number
INF19-022
language
Swedish
id
8983179
date added to LUP
2019-06-19 10:29:11
date last changed
2019-06-19 10:29:11
@misc{8983179,
  abstract     = {{Människor präglas av omedveten bias, vilket kan vara ogynnsamt i rekrytering för att de bäst lämpade kandidaterna kan väljas bort på andra grunder än deras kompetens. Således har det blivit allt mer förekommande att företag använder AI för att göra objektiva bedömningar. Däremot har det visat sig att AI kan resultera i motsvarande problematik med bias som vid traditionell rekrytering. Sådan problematik kan uppstå om AI inte implementeras eller används på rätt sätt. Därför syftar denna studie till att identifiera hur företag använda sig av Artificiell Intelligens för att minimera bias i en urvalsprocess. Den kvalitativa undersökning som genomförts, visar att företagens tillvägagångssätt för att applicera AI i deras urvalsprocess, skiljer sig till viss del från teorin. Studien visar att självlärande algoritmer som grundar sina beslut på historisk data som kan innehålla diskrimineringsmönster, ofta resulterar i bias. Att använda AI för att hitta rätt kompetens hos kandidater anpassat till en kravprofil skapar en objektiv bedömning. Resultatet pekar på vikten av att uppnå objektivitet tidigt i bedömningen för att alla kandidater ska ha samma förutsättningar.}},
  author       = {{Torstensson, Klara and Blomberg Cedergren, Astrid}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{AI vid rekrytering}},
  year         = {{2019}},
}