Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Abortfrågan i Kroatien- Är kvinnans kropp hennes egen eller är den nationell och statlig egendom?

Curcic, Maja LU (2019) SOCK05 20191
Sociology
Abstract (Swedish)
Abstract

Författare: Maja Curcic
Titel: Abortfrågan i Kroatien-Är kvinnans kropp hennes egen eller är den nationell och statlig egendom?
Kandidatuppsats: SOCK05, 15 hp
Internet
Handledare: Birgitta Ericsson
Sociologiska institutionen, HT18-VT19

1975 införde den svenska staten rätt till abort. Den svenska kvinnan har fått makten att bestämma över sin kropp och abortfrågan i Sverige är inte längre en politisk fråga. Det finns däremot länder inom den europeiska unionen där debatten om fri abort fortfarande är aktuell. Kroatien är EU-s nyaste land och abortfrågan har varit ytterst aktuell, både inom de politiska partierna, men också bland de ideella organisationerna som aktivt arbetar med abortfrågan och som är både för och emot... (More)
Abstract

Författare: Maja Curcic
Titel: Abortfrågan i Kroatien-Är kvinnans kropp hennes egen eller är den nationell och statlig egendom?
Kandidatuppsats: SOCK05, 15 hp
Internet
Handledare: Birgitta Ericsson
Sociologiska institutionen, HT18-VT19

1975 införde den svenska staten rätt till abort. Den svenska kvinnan har fått makten att bestämma över sin kropp och abortfrågan i Sverige är inte längre en politisk fråga. Det finns däremot länder inom den europeiska unionen där debatten om fri abort fortfarande är aktuell. Kroatien är EU-s nyaste land och abortfrågan har varit ytterst aktuell, både inom de politiska partierna, men också bland de ideella organisationerna som aktivt arbetar med abortfrågan och som är både för och emot lagändring och förbud. Denna studie handlar just om den aktuella debatten om fri abort som har förts i Kroatien. Varför är abortfrågan viktig i dagens Kroatien? Utifrån den frågeställningen har fyra organisationer och intervjupersoner som aktivt arbetar med frågan inom organisationerna valts. Svaren som har mottagits har kopplats ihop med teorin om Kroppspolitik (Eduards, 2007) och teorin om Masculinity and nationalism (Nagel, 1998). Båda teorierna anses passande till denna studie då de kan kopplas med abortfrågan. Tidigare forskning som har använts i arbetet har kunnat visa komplexitet i abortfrågan i Kroatien, både svårigheter som kvinnorna möts av, men också involvering av den kroatisk-katolska kyrkan i frågan och i utbildningen av unga människor. Forskningen av Vosiska (2017), tar upp två frågor, stigmatisering av kvinnor som väljer att göra abort, men också vilka anledningarna till lagändring är. Arbetet kommer också att visa att båda sidor är överens om att en lagändring är nödvändig, men inte hur och varför, den ska ändras och i vems intresse är lagändringen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Curcic, Maja LU
supervisor
organization
course
SOCK05 20191
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Nyckelord: abort, nationalism, kyrkan, information, utbildning.
language
Swedish
id
8984099
date added to LUP
2019-06-17 14:15:48
date last changed
2019-06-17 14:15:48
@misc{8984099,
  abstract     = {{Abstract

Författare: Maja Curcic
Titel: Abortfrågan i Kroatien-Är kvinnans kropp hennes egen eller är den nationell och statlig egendom?
Kandidatuppsats: SOCK05, 15 hp
Internet
Handledare: Birgitta Ericsson
Sociologiska institutionen, HT18-VT19

1975 införde den svenska staten rätt till abort. Den svenska kvinnan har fått makten att bestämma över sin kropp och abortfrågan i Sverige är inte längre en politisk fråga. Det finns däremot länder inom den europeiska unionen där debatten om fri abort fortfarande är aktuell. Kroatien är EU-s nyaste land och abortfrågan har varit ytterst aktuell, både inom de politiska partierna, men också bland de ideella organisationerna som aktivt arbetar med abortfrågan och som är både för och emot lagändring och förbud. Denna studie handlar just om den aktuella debatten om fri abort som har förts i Kroatien. Varför är abortfrågan viktig i dagens Kroatien? Utifrån den frågeställningen har fyra organisationer och intervjupersoner som aktivt arbetar med frågan inom organisationerna valts. Svaren som har mottagits har kopplats ihop med teorin om Kroppspolitik (Eduards, 2007) och teorin om Masculinity and nationalism (Nagel, 1998). Båda teorierna anses passande till denna studie då de kan kopplas med abortfrågan. Tidigare forskning som har använts i arbetet har kunnat visa komplexitet i abortfrågan i Kroatien, både svårigheter som kvinnorna möts av, men också involvering av den kroatisk-katolska kyrkan i frågan och i utbildningen av unga människor. Forskningen av Vosiska (2017), tar upp två frågor, stigmatisering av kvinnor som väljer att göra abort, men också vilka anledningarna till lagändring är. Arbetet kommer också att visa att båda sidor är överens om att en lagändring är nödvändig, men inte hur och varför, den ska ändras och i vems intresse är lagändringen.}},
  author       = {{Curcic, Maja}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Abortfrågan i Kroatien- Är kvinnans kropp hennes egen eller är den nationell och statlig egendom?}},
  year         = {{2019}},
}