Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

MiFID II – Är en lägre gräns för minsta möjliga prisförändring likviditetsförhöjande?

Bjärum, Erik LU (2019) NEKH02 20191
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Studiens syfte är att utreda huruvida likviditeten som helhet förbättrats till följd av införandet av MiFID II och dess medföljande förändring av tick-sizen på Nasdaq Nordics svenska huvudlistor. Studien genomförs på ett slumpmässigt urval bestående av 20 aktier från vardera tre huvudlistor med hjälp av historisk transaktions- och volymdata. För att testa för eventuella skillnader mellan perioderna appliceras T-test och Wilcoxons teckenrangtest och ett krav om signifikans från båda ställs i enlighet med tidigare studier. Sammantaget finner studien att merparten av de noterade aktiernas likviditet förblir oförändrad efter införlivandet av direktivet. Dock påvisar studien att till följd av en stigande spread för de aktier, vilka är absolut... (More)
Studiens syfte är att utreda huruvida likviditeten som helhet förbättrats till följd av införandet av MiFID II och dess medföljande förändring av tick-sizen på Nasdaq Nordics svenska huvudlistor. Studien genomförs på ett slumpmässigt urval bestående av 20 aktier från vardera tre huvudlistor med hjälp av historisk transaktions- och volymdata. För att testa för eventuella skillnader mellan perioderna appliceras T-test och Wilcoxons teckenrangtest och ett krav om signifikans från båda ställs i enlighet med tidigare studier. Sammantaget finner studien att merparten av de noterade aktiernas likviditet förblir oförändrad efter införlivandet av direktivet. Dock påvisar studien att till följd av en stigande spread för de aktier, vilka är absolut kraftigast omsatta samtidigt som orderbokens djup förblivit oförändrat, får en försämrad likviditet som helhet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bjärum, Erik LU
supervisor
organization
course
NEKH02 20191
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Likviditet, Spread, Orderbokens djup, MiFID II
language
English
id
8985006
date added to LUP
2019-08-08 11:32:18
date last changed
2019-08-08 11:32:18
@misc{8985006,
  abstract     = {{Studiens syfte är att utreda huruvida likviditeten som helhet förbättrats till följd av införandet av MiFID II och dess medföljande förändring av tick-sizen på Nasdaq Nordics svenska huvudlistor. Studien genomförs på ett slumpmässigt urval bestående av 20 aktier från vardera tre huvudlistor med hjälp av historisk transaktions- och volymdata. För att testa för eventuella skillnader mellan perioderna appliceras T-test och Wilcoxons teckenrangtest och ett krav om signifikans från båda ställs i enlighet med tidigare studier. Sammantaget finner studien att merparten av de noterade aktiernas likviditet förblir oförändrad efter införlivandet av direktivet. Dock påvisar studien att till följd av en stigande spread för de aktier, vilka är absolut kraftigast omsatta samtidigt som orderbokens djup förblivit oförändrat, får en försämrad likviditet som helhet.}},
  author       = {{Bjärum, Erik}},
  language     = {{eng}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{MiFID II – Är en lägre gräns för minsta möjliga prisförändring likviditetsförhöjande?}},
  year         = {{2019}},
}