Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Träningstrenden - En kvantitativ studie om orsaker till, och konsekvenser av, att människor tränar allt mer

Önnerlöv, Sabinha LU (2019) SOCK04 20191
Sociology
Department of Sociology
Abstract (Swedish)
Syftet med det föreliggande examensarbetet var att undersöka hur den moderna träningstrenden som företeelse och socialt fenomen upplevs och uppfattas av individen i Sverige idag. Det berör både individens träning och träningstrenden som kulturellt fenomen. Frågeställningarna gällde därför hur individen ser på den egna träningen utifrån mängd träning och anledningar till träningen, vilka faktorer som bidrar till den ökade träningstrenden, vilka socialpsykologiska konsekvenser träningstrenden får för individer och om män och kvinnor påverkas på olika sätt av träningstrenden. Till sist analyseras det om svaren på dessa frågeställningar skiljer sig beroende på respondenternas kön. Metoden som användes för att samla in empiri till studien var... (More)
Syftet med det föreliggande examensarbetet var att undersöka hur den moderna träningstrenden som företeelse och socialt fenomen upplevs och uppfattas av individen i Sverige idag. Det berör både individens träning och träningstrenden som kulturellt fenomen. Frågeställningarna gällde därför hur individen ser på den egna träningen utifrån mängd träning och anledningar till träningen, vilka faktorer som bidrar till den ökade träningstrenden, vilka socialpsykologiska konsekvenser träningstrenden får för individer och om män och kvinnor påverkas på olika sätt av träningstrenden. Till sist analyseras det om svaren på dessa frågeställningar skiljer sig beroende på respondenternas kön. Metoden som användes för att samla in empiri till studien var en kvantitativ metod i form av en enkät som skickades ut via det sociala nätverket “Facebook”. För att illustrera och ge exempel på hur människor tänker så kombinerades det med att samla in kvalitativ data genom öppna kommentarsfält i enkäten.

Enkäten besvarades av totalt 112 respondenter. Resultatet från enkäten visade på flera sidor av respondenternas upplevelse av träningstrenden och den egna träningen. De flesta av respondenterna tränade själva och uppskattade att andra tränade av flera olika anledningar. Hälsan och kroppen stod i fokus när det kommer till träning. Träning för att uppnå bättre hälsa var den främsta anledningen. Hela 85,7% av respondenterna trodde också att människor tränar i allt högre grad för att det anses “rätt” att vara hälsosam. Flertalet av dem menade även att träning ger en ökad social status. De allra flesta av respondenterna uppgav att de ansåg att fokus på träning och motion har en inverkan på hela vårt samhälle, mer eller mindre. En upplevd negativ effekt av träningstrenden visade sig vara en ökad upplevd stress hos individen och då främst hos kvinnor. Respondenterna upplever också att det finns flera områden där män och kvinnor påverkas på olika sätt av träningstrenden. På vilket vis detta åskådliggörs och i vilken utsträckning visade sig också te sig olika, beroende på om respondenten var man eller kvinna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Önnerlöv, Sabinha LU
supervisor
organization
course
SOCK04 20191
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Träning, trend, träningstrend
language
Swedish
id
8985176
date added to LUP
2019-06-18 10:21:19
date last changed
2019-06-18 10:21:19
@misc{8985176,
  abstract     = {{Syftet med det föreliggande examensarbetet var att undersöka hur den moderna träningstrenden som företeelse och socialt fenomen upplevs och uppfattas av individen i Sverige idag. Det berör både individens träning och träningstrenden som kulturellt fenomen. Frågeställningarna gällde därför hur individen ser på den egna träningen utifrån mängd träning och anledningar till träningen, vilka faktorer som bidrar till den ökade träningstrenden, vilka socialpsykologiska konsekvenser träningstrenden får för individer och om män och kvinnor påverkas på olika sätt av träningstrenden. Till sist analyseras det om svaren på dessa frågeställningar skiljer sig beroende på respondenternas kön. Metoden som användes för att samla in empiri till studien var en kvantitativ metod i form av en enkät som skickades ut via det sociala nätverket “Facebook”. För att illustrera och ge exempel på hur människor tänker så kombinerades det med att samla in kvalitativ data genom öppna kommentarsfält i enkäten.

Enkäten besvarades av totalt 112 respondenter. Resultatet från enkäten visade på flera sidor av respondenternas upplevelse av träningstrenden och den egna träningen. De flesta av respondenterna tränade själva och uppskattade att andra tränade av flera olika anledningar. Hälsan och kroppen stod i fokus när det kommer till träning. Träning för att uppnå bättre hälsa var den främsta anledningen. Hela 85,7% av respondenterna trodde också att människor tränar i allt högre grad för att det anses “rätt” att vara hälsosam. Flertalet av dem menade även att träning ger en ökad social status. De allra flesta av respondenterna uppgav att de ansåg att fokus på träning och motion har en inverkan på hela vårt samhälle, mer eller mindre. En upplevd negativ effekt av träningstrenden visade sig vara en ökad upplevd stress hos individen och då främst hos kvinnor. Respondenterna upplever också att det finns flera områden där män och kvinnor påverkas på olika sätt av träningstrenden. På vilket vis detta åskådliggörs och i vilken utsträckning visade sig också te sig olika, beroende på om respondenten var man eller kvinna.}},
  author       = {{Önnerlöv, Sabinha}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Träningstrenden - En kvantitativ studie om orsaker till, och konsekvenser av, att människor tränar allt mer}},
  year         = {{2019}},
}