Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur öppet var landskapet i södra Sverige under Atlantisk tid?

Johansson, Marcus LU (2019) In Examensarbeten i geologi vid Lunds universitet GEOL01 20191
Department of Geology
Abstract (Swedish)
Hur landskapet såg ut före etableringen av jordbruket i Europa är av stor betydelse för bevaring av ursprungsvegetationen. I England och Nederländerna har åtgärder gjorts för att främja en naturlig vegetation. Vad som är representativt för en naturlig vegetation är däremot inte självklart bland forskare. Denna uppsats undersöker landskapets öppenhet 9000-6000 år före nutid under den Atlantiska tidsperioden i södra Sverige. För att undersöka den förhistoriska vegetationen har en sammanställning av relevant litteratur utförts. Som komplement har en undersökning av pollendata från European Pollen Database över fem sjöar i södra Sverige utförts. Förhållandet mellan trädpollen (AP) och icke trädpollen (NAP) samt representationen av hassel och... (More)
Hur landskapet såg ut före etableringen av jordbruket i Europa är av stor betydelse för bevaring av ursprungsvegetationen. I England och Nederländerna har åtgärder gjorts för att främja en naturlig vegetation. Vad som är representativt för en naturlig vegetation är däremot inte självklart bland forskare. Denna uppsats undersöker landskapets öppenhet 9000-6000 år före nutid under den Atlantiska tidsperioden i södra Sverige. För att undersöka den förhistoriska vegetationen har en sammanställning av relevant litteratur utförts. Som komplement har en undersökning av pollendata från European Pollen Database över fem sjöar i södra Sverige utförts. Förhållandet mellan trädpollen (AP) och icke trädpollen (NAP) samt representationen av hassel och ek jämfört med övriga arter valdes som lämpliga metoder för att göra en uppskattning av den förhistoriska vegetationen. Resultaten tyder på att den regionala vegetationen utgjordes av en skogsmiljö med lokala öppningar orsakade av bränder, vindfällen och bete av herbivorer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Marcus LU
supervisor
organization
course
GEOL01 20191
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
pollen, vegetation, skogsbränder, Herbivorer
publication/series
Examensarbeten i geologi vid Lunds universitet
report number
565
language
Swedish
id
8990197
date added to LUP
2019-07-05 16:14:32
date last changed
2019-07-05 16:14:32
@misc{8990197,
  abstract     = {{Hur landskapet såg ut före etableringen av jordbruket i Europa är av stor betydelse för bevaring av ursprungsvegetationen. I England och Nederländerna har åtgärder gjorts för att främja en naturlig vegetation. Vad som är representativt för en naturlig vegetation är däremot inte självklart bland forskare. Denna uppsats undersöker landskapets öppenhet 9000-6000 år före nutid under den Atlantiska tidsperioden i södra Sverige. För att undersöka den förhistoriska vegetationen har en sammanställning av relevant litteratur utförts. Som komplement har en undersökning av pollendata från European Pollen Database över fem sjöar i södra Sverige utförts. Förhållandet mellan trädpollen (AP) och icke trädpollen (NAP) samt representationen av hassel och ek jämfört med övriga arter valdes som lämpliga metoder för att göra en uppskattning av den förhistoriska vegetationen. Resultaten tyder på att den regionala vegetationen utgjordes av en skogsmiljö med lokala öppningar orsakade av bränder, vindfällen och bete av herbivorer.}},
  author       = {{Johansson, Marcus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  series       = {{Examensarbeten i geologi vid Lunds universitet}},
  title        = {{Hur öppet var landskapet i södra Sverige under Atlantisk tid?}},
  year         = {{2019}},
}