Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Det moderna klimatbiståndet

Jonsson, Samuel LU (2020) STVK02 20192
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
För att Sverige på ett så effektivt sätt som möjligt ska kunna bidra till minskade klimatförändringarna och dess konsekvenser så krävs det att det Sverige utvecklar ett så bra klimatbistånd som möjligt. Att utveckla ett sådant klimatbistånd underlättas genom förståelsen om hur det nuvarande klimatbiståndet utformades, därför avhandlar denna uppsatsen frågeställningen: Hur förändrades det svenska klimatbiståndet under alliansregeringen 2006-2010 respektive den rödgrönaregeringen 2014-2018 och vilka strukturella förhållanden och processer möjliggjorde att dessa förändringar skedde?. Genom att förstå hur tidigare policyutveckling fungerat så kan vi förbättra den framtida policyutvecklingen. Uppsatsen använder sig av multiple streams... (More)
För att Sverige på ett så effektivt sätt som möjligt ska kunna bidra till minskade klimatförändringarna och dess konsekvenser så krävs det att det Sverige utvecklar ett så bra klimatbistånd som möjligt. Att utveckla ett sådant klimatbistånd underlättas genom förståelsen om hur det nuvarande klimatbiståndet utformades, därför avhandlar denna uppsatsen frågeställningen: Hur förändrades det svenska klimatbiståndet under alliansregeringen 2006-2010 respektive den rödgrönaregeringen 2014-2018 och vilka strukturella förhållanden och processer möjliggjorde att dessa förändringar skedde?. Genom att förstå hur tidigare policyutveckling fungerat så kan vi förbättra den framtida policyutvecklingen. Uppsatsen använder sig av multiple streams framework-teorin tillsammans med regeringsskrivelser och interpellationsdebatter i relation till svenskt klimatbistånd för att kunna fastställa vilka förändringar som gjorts i biståndet under tidsperioderna och vad som möjliggjorde dessa. Slutsatserna som kan dras är att förändringarna under båda mandatperioderna präglades av sina partiernas intentioner och prioriteringar i regeringsställningen, under 2006-2010s fall av ekonomiska prioriteringar och under 2014-2018s fall av prioriteringar av Agenda 2030. Utöver detta möjliggjordes genomförandet av respektive klimatbiståndspolicy av de parlamentariska förhållandena som rådde under mandatperioderna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jonsson, Samuel LU
supervisor
organization
course
STVK02 20192
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sverige, klimatbistånd, 2006-2010, 2014-2018, Multiple streams framework, processpårning.
language
Swedish
id
8999917
date added to LUP
2020-03-02 09:44:45
date last changed
2020-03-02 09:44:45
@misc{8999917,
  abstract     = {{För att Sverige på ett så effektivt sätt som möjligt ska kunna bidra till minskade klimatförändringarna och dess konsekvenser så krävs det att det Sverige utvecklar ett så bra klimatbistånd som möjligt. Att utveckla ett sådant klimatbistånd underlättas genom förståelsen om hur det nuvarande klimatbiståndet utformades, därför avhandlar denna uppsatsen frågeställningen: Hur förändrades det svenska klimatbiståndet under alliansregeringen 2006-2010 respektive den rödgrönaregeringen 2014-2018 och vilka strukturella förhållanden och processer möjliggjorde att dessa förändringar skedde?. Genom att förstå hur tidigare policyutveckling fungerat så kan vi förbättra den framtida policyutvecklingen. Uppsatsen använder sig av multiple streams framework-teorin tillsammans med regeringsskrivelser och interpellationsdebatter i relation till svenskt klimatbistånd för att kunna fastställa vilka förändringar som gjorts i biståndet under tidsperioderna och vad som möjliggjorde dessa. Slutsatserna som kan dras är att förändringarna under båda mandatperioderna präglades av sina partiernas intentioner och prioriteringar i regeringsställningen, under 2006-2010s fall av ekonomiska prioriteringar och under 2014-2018s fall av prioriteringar av Agenda 2030. Utöver detta möjliggjordes genomförandet av respektive klimatbiståndspolicy av de parlamentariska förhållandena som rådde under mandatperioderna.}},
  author       = {{Jonsson, Samuel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Det moderna klimatbiståndet}},
  year         = {{2020}},
}