Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Interventioner med djur och dess påverkan på personer med depression

Teheder, Sandra LU and Edstedt, Anna LU (2020) SJSK20 20192
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Från 1700-talet finns det dokumenterat att djur varit en del i vården för patienter med psykisk ohälsa. Tjugotre procent av Sveriges vuxna befolkning uppger sig känna avsaknad av psykisk hälsa och nittio procent av alla sjukskrivningar relaterat till psykisk ohälsa beror på depression eller ångestsyndrom. Syfte: Studiens syfte var att undersöka om djurinterventioner har påverkan på personer med depressiva symtom och depression. Metod: Design var en litteraturstudie av 11 kvantitativa och kvalitativa vetenskapliga artiklar vilka analyserades genom manifest innehållsanalys. Resultat: Djurinterventioner har en positiv påverkan på personer med depression. I analysen framkom tre huvudkategorier; Förbättring i sjukdomsbilden,... (More)
Bakgrund: Från 1700-talet finns det dokumenterat att djur varit en del i vården för patienter med psykisk ohälsa. Tjugotre procent av Sveriges vuxna befolkning uppger sig känna avsaknad av psykisk hälsa och nittio procent av alla sjukskrivningar relaterat till psykisk ohälsa beror på depression eller ångestsyndrom. Syfte: Studiens syfte var att undersöka om djurinterventioner har påverkan på personer med depressiva symtom och depression. Metod: Design var en litteraturstudie av 11 kvantitativa och kvalitativa vetenskapliga artiklar vilka analyserades genom manifest innehållsanalys. Resultat: Djurinterventioner har en positiv påverkan på personer med depression. I analysen framkom tre huvudkategorier; Förbättring i sjukdomsbilden, Självkänsla samt Socialisering. Slutsats: Sjuksköterskor kan ha nytta av litteraturstudiens resultat genom att kunna rekommendera djurinterventioner till patienter för att bidra till självhjälp. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Teheder, Sandra LU and Edstedt, Anna LU
supervisor
organization
alternative title
Interventions with animals and its impact on people with depression
course
SJSK20 20192
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Depression, depressiva symtom, vårddjur, djurintervention, vårddjursterapi, terapihund, farmintervention
language
Swedish
id
9001453
date added to LUP
2020-06-09 09:00:07
date last changed
2020-06-09 09:00:07
@misc{9001453,
  abstract     = {{Bakgrund: Från 1700-talet finns det dokumenterat att djur varit en del i vården för patienter med psykisk ohälsa. Tjugotre procent av Sveriges vuxna befolkning uppger sig känna avsaknad av psykisk hälsa och nittio procent av alla sjukskrivningar relaterat till psykisk ohälsa beror på depression eller ångestsyndrom. Syfte: Studiens syfte var att undersöka om djurinterventioner har påverkan på personer med depressiva symtom och depression. Metod: Design var en litteraturstudie av 11 kvantitativa och kvalitativa vetenskapliga artiklar vilka analyserades genom manifest innehållsanalys. Resultat: Djurinterventioner har en positiv påverkan på personer med depression. I analysen framkom tre huvudkategorier; Förbättring i sjukdomsbilden, Självkänsla samt Socialisering. Slutsats: Sjuksköterskor kan ha nytta av litteraturstudiens resultat genom att kunna rekommendera djurinterventioner till patienter för att bidra till självhjälp.}},
  author       = {{Teheder, Sandra and Edstedt, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Interventioner med djur och dess påverkan på personer med depression}},
  year         = {{2020}},
}