Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att möta personer från andra kulturer i vården

Krook Strömberg, Sofia LU and Ingvarsson, Ida LU (2020) SJSK20 20192
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: I dagens samhälle ökar mångkulturalitet i vården och det är betydelsefullt för sjuksköterskan att ha kunskaper om andra kulturer och anpassa omvårdnaden utefter kulturellt betingade behov och värderingar. Syfte: Belysa sjuksköterskans erfarenheter kring mötet med personer från andra kulturer i vården. Metod: Litteraturstudie med textanalys av sju framsökta studier. Resultat: Tre huvudteman identifierades, vilka diskuterades med stöd av Leiningers syn på omvårdnad; Frustration, Dilemman och Utveckling samt sex subteman; Språkliga begränsningar, Beroende av annan personal, Familjen, Syn på döden, Kunskap och Attityd. Slutsats: Förmåga till kulturkongruent omvårdnad kan ökas genom förmåga till lyhördhet, flexibilitet och att kunna... (More)
Bakgrund: I dagens samhälle ökar mångkulturalitet i vården och det är betydelsefullt för sjuksköterskan att ha kunskaper om andra kulturer och anpassa omvårdnaden utefter kulturellt betingade behov och värderingar. Syfte: Belysa sjuksköterskans erfarenheter kring mötet med personer från andra kulturer i vården. Metod: Litteraturstudie med textanalys av sju framsökta studier. Resultat: Tre huvudteman identifierades, vilka diskuterades med stöd av Leiningers syn på omvårdnad; Frustration, Dilemman och Utveckling samt sex subteman; Språkliga begränsningar, Beroende av annan personal, Familjen, Syn på döden, Kunskap och Attityd. Slutsats: Förmåga till kulturkongruent omvårdnad kan ökas genom förmåga till lyhördhet, flexibilitet och att kunna skapa ett partnerskap med personen. Förståelse och öppen attityd gentemot kulturella skillnader ses som betydelsefullt för att kunna etablera ett partnerskap. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Krook Strömberg, Sofia LU and Ingvarsson, Ida LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20192
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Kommunikation, Kulturell kompetens, Kulturell kunskap, Personcentrerad vård
language
Swedish
id
9001502
date added to LUP
2020-06-09 09:08:38
date last changed
2020-06-09 09:08:38
@misc{9001502,
  abstract     = {{Bakgrund: I dagens samhälle ökar mångkulturalitet i vården och det är betydelsefullt för sjuksköterskan att ha kunskaper om andra kulturer och anpassa omvårdnaden utefter kulturellt betingade behov och värderingar. Syfte: Belysa sjuksköterskans erfarenheter kring mötet med personer från andra kulturer i vården. Metod: Litteraturstudie med textanalys av sju framsökta studier. Resultat: Tre huvudteman identifierades, vilka diskuterades med stöd av Leiningers syn på omvårdnad; Frustration, Dilemman och Utveckling samt sex subteman; Språkliga begränsningar, Beroende av annan personal, Familjen, Syn på döden, Kunskap och Attityd. Slutsats: Förmåga till kulturkongruent omvårdnad kan ökas genom förmåga till lyhördhet, flexibilitet och att kunna skapa ett partnerskap med personen. Förståelse och öppen attityd gentemot kulturella skillnader ses som betydelsefullt för att kunna etablera ett partnerskap.}},
  author       = {{Krook Strömberg, Sofia and Ingvarsson, Ida}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att möta personer från andra kulturer i vården}},
  year         = {{2020}},
}