Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Barnmorskors åsikter och erfarenheter av vattenfödsel Systematisk litteraturstudie och metasyntes

Nodfelt, Maria LU (2020) SBMM52 20192
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Önskan om att föda barn i vatten har ökat hos kvinnor de senaste åren och forskning gällande förlossningssättet har bedrivits under en längre tid. I dagsläget är det upp till varje enskilt sjukhus i Sverige att bestämma om vattenfödsel ska erbjudas kvinnan eller inte. Syfte: Att genomföra en metasyntes med avsikt att sammanställa publicerad kvalitativ forskning gällande barnmorskors åsikter och erfarenheter av vattenfödsel. Metod: Systematisk litteraturstudie, metasyntes. Resultat: Två teman framkom; Avdelningskultur och barnmorskans inställning samt Organisation och riktlinjer. Konklusion: Barnmorskors åsikter och erfarenheter av vattenfödsel påverkas av förlossningsavdelningarnas kultur på organisationsnivå och professioner... (More)
Bakgrund: Önskan om att föda barn i vatten har ökat hos kvinnor de senaste åren och forskning gällande förlossningssättet har bedrivits under en längre tid. I dagsläget är det upp till varje enskilt sjukhus i Sverige att bestämma om vattenfödsel ska erbjudas kvinnan eller inte. Syfte: Att genomföra en metasyntes med avsikt att sammanställa publicerad kvalitativ forskning gällande barnmorskors åsikter och erfarenheter av vattenfödsel. Metod: Systematisk litteraturstudie, metasyntes. Resultat: Två teman framkom; Avdelningskultur och barnmorskans inställning samt Organisation och riktlinjer. Konklusion: Barnmorskors åsikter och erfarenheter av vattenfödsel påverkas av förlossningsavdelningarnas kultur på organisationsnivå och professioner emellan. Barnmorskors inställning till förlossningssättet genomsyras av egna upplevelser, positiva och negativa. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nodfelt, Maria LU
supervisor
organization
course
SBMM52 20192
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
language
Swedish
id
9001554
date added to LUP
2020-01-16 15:11:03
date last changed
2020-01-16 15:11:03
@misc{9001554,
  abstract     = {{Bakgrund: Önskan om att föda barn i vatten har ökat hos kvinnor de senaste åren och forskning gällande förlossningssättet har bedrivits under en längre tid. I dagsläget är det upp till varje enskilt sjukhus i Sverige att bestämma om vattenfödsel ska erbjudas kvinnan eller inte. Syfte: Att genomföra en metasyntes med avsikt att sammanställa publicerad kvalitativ forskning gällande barnmorskors åsikter och erfarenheter av vattenfödsel. Metod: Systematisk litteraturstudie, metasyntes. Resultat: Två teman framkom; Avdelningskultur och barnmorskans inställning samt Organisation och riktlinjer. Konklusion: Barnmorskors åsikter och erfarenheter av vattenfödsel påverkas av förlossningsavdelningarnas kultur på organisationsnivå och professioner emellan. Barnmorskors inställning till förlossningssättet genomsyras av egna upplevelser, positiva och negativa.}},
  author       = {{Nodfelt, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Barnmorskors åsikter och erfarenheter av vattenfödsel Systematisk litteraturstudie och metasyntes}},
  year         = {{2020}},
}