Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

När föräldraskapet upphör

Larsson, Anja LU and Rosten, Hanna LU (2020) SJSK20 20192
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Dödfödsel är ett förhållandevis vanligt fenomen inom svensk förlossningsvård med en prevalens på cirka 400 dödfödslar per år. För att vårdpersonal ska kunna bemöta föräldrarna på bästa sätt är det viktigt att ha förståelse för hur föräldrarna upplever händelsen. Syfte: Att beskriva föräldrars upplevelse av tiden innan, under och efter en dödfödsel. Metod: Litteraturstudie med integrerad analys. Resultat: Föräldrar som upplevt en dödfödsel känner sorg som de behöver bearbeta under lång tid. Föräldrarnas relation och syn på framtiden kan påverkas. Vårdpersonalens bemötande kan både försämra och underlätta deras svåra situation. Slutsats: Upplevelsen av en dödfödsel är av komplex och individuell art som sjukvården måste ta hänsyn... (More)
Bakgrund: Dödfödsel är ett förhållandevis vanligt fenomen inom svensk förlossningsvård med en prevalens på cirka 400 dödfödslar per år. För att vårdpersonal ska kunna bemöta föräldrarna på bästa sätt är det viktigt att ha förståelse för hur föräldrarna upplever händelsen. Syfte: Att beskriva föräldrars upplevelse av tiden innan, under och efter en dödfödsel. Metod: Litteraturstudie med integrerad analys. Resultat: Föräldrar som upplevt en dödfödsel känner sorg som de behöver bearbeta under lång tid. Föräldrarnas relation och syn på framtiden kan påverkas. Vårdpersonalens bemötande kan både försämra och underlätta deras svåra situation. Slutsats: Upplevelsen av en dödfödsel är av komplex och individuell art som sjukvården måste ta hänsyn till. För att göra detta möjligt är det betydelsefullt med aktuell information inom området. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Anja LU and Rosten, Hanna LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20192
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Dödfödsel, intrauterin fosterdöd, föräldrar, sorg, avslut
language
Swedish
id
9003795
date added to LUP
2020-06-09 09:09:16
date last changed
2020-06-09 09:09:16
@misc{9003795,
  abstract     = {{Bakgrund: Dödfödsel är ett förhållandevis vanligt fenomen inom svensk förlossningsvård med en prevalens på cirka 400 dödfödslar per år. För att vårdpersonal ska kunna bemöta föräldrarna på bästa sätt är det viktigt att ha förståelse för hur föräldrarna upplever händelsen. Syfte: Att beskriva föräldrars upplevelse av tiden innan, under och efter en dödfödsel. Metod: Litteraturstudie med integrerad analys. Resultat: Föräldrar som upplevt en dödfödsel känner sorg som de behöver bearbeta under lång tid. Föräldrarnas relation och syn på framtiden kan påverkas. Vårdpersonalens bemötande kan både försämra och underlätta deras svåra situation. Slutsats: Upplevelsen av en dödfödsel är av komplex och individuell art som sjukvården måste ta hänsyn till. För att göra detta möjligt är det betydelsefullt med aktuell information inom området.}},
  author       = {{Larsson, Anja and Rosten, Hanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{När föräldraskapet upphör}},
  year         = {{2020}},
}