Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

På en armlängds avstånd? Relationen mellan kulturförvaltning och politik i små svenska kommuner

Nyberg, Hanna LU and Nyström Holm, Saga LU (2020) STVA22 20201
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Sedan kulturpolitiken inrättades som eget politikområde 1974 i Sverige har den styrts på en armlängds avstånd. Politikerna har ansvarat för den övergripande budgeten medan innehållet överlåtits till tjänstemän. Under hösten 2019 väcktes en debatt om huruvida svenska kommuner lever upp till principen. I centrum för debatten stod Sverigedemokraterna vilka yttrade sig över vilken konst som skulle köpas in och inte. Genom att intervjua kulturchefer i fem mindre kommuner i Sverige svarar följande uppsats på frågan: vilka är upplevelserna hos kulturcheferna gällande styrning och rollfördelning? Svaren analyseras inom ramen för James H. Svaras tjänstemannatyper. Eventuella likheter och skillnader diskuteras i ljuset av huruvida den... (More)
Sedan kulturpolitiken inrättades som eget politikområde 1974 i Sverige har den styrts på en armlängds avstånd. Politikerna har ansvarat för den övergripande budgeten medan innehållet överlåtits till tjänstemän. Under hösten 2019 väcktes en debatt om huruvida svenska kommuner lever upp till principen. I centrum för debatten stod Sverigedemokraterna vilka yttrade sig över vilken konst som skulle köpas in och inte. Genom att intervjua kulturchefer i fem mindre kommuner i Sverige svarar följande uppsats på frågan: vilka är upplevelserna hos kulturcheferna gällande styrning och rollfördelning? Svaren analyseras inom ramen för James H. Svaras tjänstemannatyper. Eventuella likheter och skillnader diskuteras i ljuset av huruvida den kulturpolitiska styrningstraditionen har brutits och om det urskiljs en förändring vid maktskifte. Resultatet visar att kulturcheferna i huvudsak uppvisar drag av idealtypen den autonoma tjänstemannen. I kommuner där Sverigedemokraterna innehar kommunstyrelsens ordförandepost har det skett en förändring mot att politikerna i viss grad förväntar sig att kulturcheferna ska vara följsamma mot politikerna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nyberg, Hanna LU and Nyström Holm, Saga LU
supervisor
organization
course
STVA22 20201
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Kommunal förvaltning, kulturpolitik, kulturchefer, en armlängds avstånd, tjänstemannatyper.
language
Swedish
id
9009291
date added to LUP
2020-09-21 13:27:41
date last changed
2020-09-21 13:27:41
@misc{9009291,
  abstract     = {{Sedan kulturpolitiken inrättades som eget politikområde 1974 i Sverige har den styrts på en armlängds avstånd. Politikerna har ansvarat för den övergripande budgeten medan innehållet överlåtits till tjänstemän. Under hösten 2019 väcktes en debatt om huruvida svenska kommuner lever upp till principen. I centrum för debatten stod Sverigedemokraterna vilka yttrade sig över vilken konst som skulle köpas in och inte. Genom att intervjua kulturchefer i fem mindre kommuner i Sverige svarar följande uppsats på frågan: vilka är upplevelserna hos kulturcheferna gällande styrning och rollfördelning? Svaren analyseras inom ramen för James H. Svaras tjänstemannatyper. Eventuella likheter och skillnader diskuteras i ljuset av huruvida den kulturpolitiska styrningstraditionen har brutits och om det urskiljs en förändring vid maktskifte. Resultatet visar att kulturcheferna i huvudsak uppvisar drag av idealtypen den autonoma tjänstemannen. I kommuner där Sverigedemokraterna innehar kommunstyrelsens ordförandepost har det skett en förändring mot att politikerna i viss grad förväntar sig att kulturcheferna ska vara följsamma mot politikerna.}},
  author       = {{Nyberg, Hanna and Nyström Holm, Saga}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{På en armlängds avstånd? Relationen mellan kulturförvaltning och politik i små svenska kommuner}},
  year         = {{2020}},
}