Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Med ögat som verktyg : hur används bildspråk inom fysikläromedel för högstadiet?

Thulin, Nadine LU (2020) SVEK63 20201
Swedish
Abstract (Swedish)
Denna uppsats handlar om hur bildspråk och metaforer kan användas i fysikläromedel på högstadiet. Syftet var att undersöka bildspråket i två olika läromedel och deras respektive lättlästa versioner. Bildspråksidentifikationen har gjorts utifrån definitionen av att tala om en sak i form av en annan. I analysen undersöks didaktiskt medvetna metaforer och hur dessa omarbetas till lättläst. Bildspråk kan användas på många olika sätt, och hanteringen av bildspråk skiljer sig åt i de olika läromedlen. Bildspråket i det ena läromedlet består till störst del av konkreta liknelser medan det andra läromedlet använder flera former av bildspråk på ett jämnt fördelat sätt. I sin helhet består materialet till störst del av liknelser. Innehållet har i... (More)
Denna uppsats handlar om hur bildspråk och metaforer kan användas i fysikläromedel på högstadiet. Syftet var att undersöka bildspråket i två olika läromedel och deras respektive lättlästa versioner. Bildspråksidentifikationen har gjorts utifrån definitionen av att tala om en sak i form av en annan. I analysen undersöks didaktiskt medvetna metaforer och hur dessa omarbetas till lättläst. Bildspråk kan användas på många olika sätt, och hanteringen av bildspråk skiljer sig åt i de olika läromedlen. Bildspråket i det ena läromedlet består till störst del av konkreta liknelser medan det andra läromedlet använder flera former av bildspråk på ett jämnt fördelat sätt. I sin helhet består materialet till störst del av liknelser. Innehållet har i första hand gjorts mer lättläst antingen genom att bearbetas till ett mer lättolkat bildspråk eller genom att bildspråket tagits bort helt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Thulin, Nadine LU
supervisor
organization
course
SVEK63 20201
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bildspråk, metafor, liknelse, läromedel, pedagogik
language
Swedish
id
9018001
date added to LUP
2020-06-16 10:38:56
date last changed
2020-06-16 10:38:56
@misc{9018001,
  abstract     = {{Denna uppsats handlar om hur bildspråk och metaforer kan användas i fysikläromedel på högstadiet. Syftet var att undersöka bildspråket i två olika läromedel och deras respektive lättlästa versioner. Bildspråksidentifikationen har gjorts utifrån definitionen av att tala om en sak i form av en annan. I analysen undersöks didaktiskt medvetna metaforer och hur dessa omarbetas till lättläst. Bildspråk kan användas på många olika sätt, och hanteringen av bildspråk skiljer sig åt i de olika läromedlen. Bildspråket i det ena läromedlet består till störst del av konkreta liknelser medan det andra läromedlet använder flera former av bildspråk på ett jämnt fördelat sätt. I sin helhet består materialet till störst del av liknelser. Innehållet har i första hand gjorts mer lättläst antingen genom att bearbetas till ett mer lättolkat bildspråk eller genom att bildspråket tagits bort helt.}},
  author       = {{Thulin, Nadine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Med ögat som verktyg : hur används bildspråk inom fysikläromedel för högstadiet?}},
  year         = {{2020}},
}