Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Klarspråk och händelsenotiser : en klarspråksanalys av Polisens händelsenotiser

Gustafsson, Lisa LU (2020) SVEK63 20201
Swedish
Abstract (Swedish)
I uppsatsen undersöks Polismyndigehtens händelsenotiser ur ett klarspråksperspektiv. Syftet är att undersöka om, och i vilken utsträckning, notiserna använder klarspråk. Klarspråksanvändandet undersöks i sex olika aspekter: interpersonell analys, lexikon, disposition, textbindning, handlingars utövare och språklig korrekthet. Undersökningen kommer fram till att polisens yrkesspråk används i notiserna men att de begreppen ofta finns i allmänspråket, flertalet olika dispositioner används och notiserna har bra referens- och tematisk bindning men använder få konnektiver. Det skiljer sig åt hur utsatta handlingarnas utövare står utsatta och i många notiser är polisen som utövare underförstådd. Majoriteten av de språkliga fel som förekommer är... (More)
I uppsatsen undersöks Polismyndigehtens händelsenotiser ur ett klarspråksperspektiv. Syftet är att undersöka om, och i vilken utsträckning, notiserna använder klarspråk. Klarspråksanvändandet undersöks i sex olika aspekter: interpersonell analys, lexikon, disposition, textbindning, handlingars utövare och språklig korrekthet. Undersökningen kommer fram till att polisens yrkesspråk används i notiserna men att de begreppen ofta finns i allmänspråket, flertalet olika dispositioner används och notiserna har bra referens- och tematisk bindning men använder få konnektiver. Det skiljer sig åt hur utsatta handlingarnas utövare står utsatta och i många notiser är polisen som utövare underförstådd. Majoriteten av de språkliga fel som förekommer är stavfel eller grammatiska fel. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gustafsson, Lisa LU
supervisor
organization
course
SVEK63 20201
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
klarspråk, Polisen, interpersonell analys, Polismyndigheten, händelsenotiser
language
Swedish
id
9026620
date added to LUP
2020-08-25 16:26:37
date last changed
2020-08-25 16:26:37
@misc{9026620,
  abstract     = {{I uppsatsen undersöks Polismyndigehtens händelsenotiser ur ett klarspråksperspektiv. Syftet är att undersöka om, och i vilken utsträckning, notiserna använder klarspråk. Klarspråksanvändandet undersöks i sex olika aspekter: interpersonell analys, lexikon, disposition, textbindning, handlingars utövare och språklig korrekthet. Undersökningen kommer fram till att polisens yrkesspråk används i notiserna men att de begreppen ofta finns i allmänspråket, flertalet olika dispositioner används och notiserna har bra referens- och tematisk bindning men använder få konnektiver. Det skiljer sig åt hur utsatta handlingarnas utövare står utsatta och i många notiser är polisen som utövare underförstådd. Majoriteten av de språkliga fel som förekommer är stavfel eller grammatiska fel.}},
  author       = {{Gustafsson, Lisa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Klarspråk och händelsenotiser : en klarspråksanalys av Polisens händelsenotiser}},
  year         = {{2020}},
}