Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Muren - den bortglömda agenten: Aktörskap, materialitet och konflikt i Belfast

Sandberg, Elin LU and Frank, Erica LU (2021) STVA22 20202
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen behandlar fredsmurarnas roll i Belfast och syftar till att öka förståelsen för materias aktörskap samt betydelse i konflikt. Undersökningen utgår från befolkningens uppfattningar av murarna och empiri analyseras djupgående genom fallstudiemetod. Analysverktyget appliceras på empiriskt material, såsom intervjuer, dokumentärer och enkätundersökningar. Genom en kvalitativ textanalys behandlas murens interaktioner för att vidare besvara frågeställningen: Hur kan muren konceptualiseras som en politisk aktör i konflikter? Slutsatsen är att muren, enligt Actor-Network-Theory, agerar politiskt i Belfast-konflikten - genom interaktion med andra kroppar, immateriella strukturer och idéer samt funktion som kontrollmedel. Uppsatsen belyser... (More)
Uppsatsen behandlar fredsmurarnas roll i Belfast och syftar till att öka förståelsen för materias aktörskap samt betydelse i konflikt. Undersökningen utgår från befolkningens uppfattningar av murarna och empiri analyseras djupgående genom fallstudiemetod. Analysverktyget appliceras på empiriskt material, såsom intervjuer, dokumentärer och enkätundersökningar. Genom en kvalitativ textanalys behandlas murens interaktioner för att vidare besvara frågeställningen: Hur kan muren konceptualiseras som en politisk aktör i konflikter? Slutsatsen är att muren, enligt Actor-Network-Theory, agerar politiskt i Belfast-konflikten - genom interaktion med andra kroppar, immateriella strukturer och idéer samt funktion som kontrollmedel. Uppsatsen belyser vikten av att ta hänsyn till materias inverkan i konflikter och hur Actor-Network-Theory är fruktbar för analys inom internationella relationer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sandberg, Elin LU and Frank, Erica LU
supervisor
organization
alternative title
Aktörskap, materialitet och konflikt i Belfast
course
STVA22 20202
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Actor-Network-Theory, ANT, aktörskap, Belfast, mur, materia
language
Swedish
id
9033447
date added to LUP
2021-05-11 15:00:24
date last changed
2021-05-11 15:00:24
@misc{9033447,
  abstract     = {{Uppsatsen behandlar fredsmurarnas roll i Belfast och syftar till att öka förståelsen för materias aktörskap samt betydelse i konflikt. Undersökningen utgår från befolkningens uppfattningar av murarna och empiri analyseras djupgående genom fallstudiemetod. Analysverktyget appliceras på empiriskt material, såsom intervjuer, dokumentärer och enkätundersökningar. Genom en kvalitativ textanalys behandlas murens interaktioner för att vidare besvara frågeställningen: Hur kan muren konceptualiseras som en politisk aktör i konflikter? Slutsatsen är att muren, enligt Actor-Network-Theory, agerar politiskt i Belfast-konflikten - genom interaktion med andra kroppar, immateriella strukturer och idéer samt funktion som kontrollmedel. Uppsatsen belyser vikten av att ta hänsyn till materias inverkan i konflikter och hur Actor-Network-Theory är fruktbar för analys inom internationella relationer.}},
  author       = {{Sandberg, Elin and Frank, Erica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Muren - den bortglömda agenten: Aktörskap, materialitet och konflikt i Belfast}},
  year         = {{2021}},
}