Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Är utvecklingsländerna våra nya klimatledare?

Tran, Fia LU (2021) STVK02 20202
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Least Developed Countries (LDC) är en förhandlingsgrupp inom klimatramverket som består av de minst utvecklade länderna i världen. Det är en grupp som historiskt haft lite inflytande på klimatpolitiken men som blivit mer aktiva det senaste decenniet. Studien behandlar LDC:s roll och påverkan inom det relativt nya politikområdet Loss and Damage (L&D) utifrån frågeställningen: Hur har Least Developed Countries påverkat Loss and Damage-området fram tills Parisavtalet? För att analysera deras roll inom L&D används normteori för att analysera LDC:s delaktighet i förstärkningen av nya normer inom L&D-området. Resultatet påvisar att LDC verkat inom området över tid och att deras normentreprenörskap tagit uttryck i framför allt formandet av... (More)
Least Developed Countries (LDC) är en förhandlingsgrupp inom klimatramverket som består av de minst utvecklade länderna i världen. Det är en grupp som historiskt haft lite inflytande på klimatpolitiken men som blivit mer aktiva det senaste decenniet. Studien behandlar LDC:s roll och påverkan inom det relativt nya politikområdet Loss and Damage (L&D) utifrån frågeställningen: Hur har Least Developed Countries påverkat Loss and Damage-området fram tills Parisavtalet? För att analysera deras roll inom L&D används normteori för att analysera LDC:s delaktighet i förstärkningen av nya normer inom L&D-området. Resultatet påvisar att LDC verkat inom området över tid och att deras normentreprenörskap tagit uttryck i framför allt formandet av diskurser och socialisering med andra utvecklingsländer inom förhandlingarna för att förstärka normen om klimatramverkets roll och ansvar i L&D-området. LDC:s normentreprenörskap har varit framgångsrikt, och har stärkt samt orsakat en ny institutionalisering av politik inom L&D. L&D-politiken fram tills 2015 påvisar en ökad självklarhet som norm inom klimatramverket efter att flera tidigare kritiska aktörer valt att acceptera normen, vilket kan förklaras på grund av att aktörer som LDC mobiliserat för normen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Tran, Fia LU
supervisor
organization
alternative title
En studie om de minst utvecklade ländernas påverkan på Loss and Damage-området i klimatpolitiken
course
STVK02 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Least Developed Countries (LDC), Loss and Damage (L&D), normer, klimatramverket
language
Swedish
id
9033765
date added to LUP
2021-05-25 12:48:10
date last changed
2021-05-25 12:48:10
@misc{9033765,
  abstract     = {{Least Developed Countries (LDC) är en förhandlingsgrupp inom klimatramverket som består av de minst utvecklade länderna i världen. Det är en grupp som historiskt haft lite inflytande på klimatpolitiken men som blivit mer aktiva det senaste decenniet. Studien behandlar LDC:s roll och påverkan inom det relativt nya politikområdet Loss and Damage (L&D) utifrån frågeställningen: Hur har Least Developed Countries påverkat Loss and Damage-området fram tills Parisavtalet? För att analysera deras roll inom L&D används normteori för att analysera LDC:s delaktighet i förstärkningen av nya normer inom L&D-området. Resultatet påvisar att LDC verkat inom området över tid och att deras normentreprenörskap tagit uttryck i framför allt formandet av diskurser och socialisering med andra utvecklingsländer inom förhandlingarna för att förstärka normen om klimatramverkets roll och ansvar i L&D-området. LDC:s normentreprenörskap har varit framgångsrikt, och har stärkt samt orsakat en ny institutionalisering av politik inom L&D. L&D-politiken fram tills 2015 påvisar en ökad självklarhet som norm inom klimatramverket efter att flera tidigare kritiska aktörer valt att acceptera normen, vilket kan förklaras på grund av att aktörer som LDC mobiliserat för normen.}},
  author       = {{Tran, Fia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Är utvecklingsländerna våra nya klimatledare?}},
  year         = {{2021}},
}