Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans erfarenheter av språkbarriärer inom hälso- och sjukvården

Avdic, Hanna LU and Terävuo, Frida LU (2021) SJSK20 20202
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Under år 2019 invandrade 115 805 personer till Sverige. På grund av det mångkulturella samhället är sjukvården i ständig förändring och som sjuksköterska behöver man kunna bemöta mångfalden samt kommunicera när ett gemensamt språk i mötet med patienten saknas. Syfte: Syftet var att belysa sjuksköterskans erfarenheter av språkbarriärers inverkan i mötet med patienter inom hälso- och sjukvården. Metod: Litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar analyserades med en integrerad analys. Resultat: Tre huvudkategorier har identifierats: Språkbarriärens inverkan på det patientnära arbetet, Krav som ställs på sjuksköterskan i arbete med språkbarriären och Sjuksköterskans strategier för att riva språkbarriären i mötet med patienten.... (More)
Bakgrund: Under år 2019 invandrade 115 805 personer till Sverige. På grund av det mångkulturella samhället är sjukvården i ständig förändring och som sjuksköterska behöver man kunna bemöta mångfalden samt kommunicera när ett gemensamt språk i mötet med patienten saknas. Syfte: Syftet var att belysa sjuksköterskans erfarenheter av språkbarriärers inverkan i mötet med patienter inom hälso- och sjukvården. Metod: Litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar analyserades med en integrerad analys. Resultat: Tre huvudkategorier har identifierats: Språkbarriärens inverkan på det patientnära arbetet, Krav som ställs på sjuksköterskan i arbete med språkbarriären och Sjuksköterskans strategier för att riva språkbarriären i mötet med patienten. Slutsats: Det är en komplicerad process att uppnå en god kommunikation mellan sjuksköterska och patient vid närvaro av språkbarriärer. Sjuksköterskan behöver kunna bemöta språkbarriärer och leda kommunikationen framåt i mötet med patienten. Olika strategier tillämpas för att kunna kommunicera med patienten och för det behövs vidare kunskap erhållas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Avdic, Hanna LU and Terävuo, Frida LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sjuksköterska, Språkbarriärer, Erfarenheter, Mötet med patienten
language
Swedish
id
9035716
date added to LUP
2021-05-25 16:26:33
date last changed
2021-05-25 16:26:33
@misc{9035716,
  abstract     = {{Bakgrund: Under år 2019 invandrade 115 805 personer till Sverige. På grund av det mångkulturella samhället är sjukvården i ständig förändring och som sjuksköterska behöver man kunna bemöta mångfalden samt kommunicera när ett gemensamt språk i mötet med patienten saknas. Syfte: Syftet var att belysa sjuksköterskans erfarenheter av språkbarriärers inverkan i mötet med patienter inom hälso- och sjukvården. Metod: Litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar analyserades med en integrerad analys. Resultat: Tre huvudkategorier har identifierats: Språkbarriärens inverkan på det patientnära arbetet, Krav som ställs på sjuksköterskan i arbete med språkbarriären och Sjuksköterskans strategier för att riva språkbarriären i mötet med patienten. Slutsats: Det är en komplicerad process att uppnå en god kommunikation mellan sjuksköterska och patient vid närvaro av språkbarriärer. Sjuksköterskan behöver kunna bemöta språkbarriärer och leda kommunikationen framåt i mötet med patienten. Olika strategier tillämpas för att kunna kommunicera med patienten och för det behövs vidare kunskap erhållas.}},
  author       = {{Avdic, Hanna and Terävuo, Frida}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans erfarenheter av språkbarriärer inom hälso- och sjukvården}},
  year         = {{2021}},
}