Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelser av att leva med dialysbehandling

Lundberg, Helga LU and Tyrberg, Astrid LU (2021) SJSK20 20202
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Att leva med njursjukdom och dialys innebär en livslång behandling som är tidskrävande och medför begränsningar i livet. Sjuksköterskans roll är att hjälpa och vägleda patienterna för att skapa mening och sammanhang. Syfte: Studiens syfte var att beskriva patienters upplevelser av att leva med dialysbehandling. Metod: Icke-systematisk litteraturstudie med integrerad analys. Elva kvalitativa studier inkluderades. Resultat: Patienterna med dialysbehandling upplevde begränsningar i dagligt och socialt liv. Tre kategorier med tillhörande subkategorier framkom: begränsningar i det dagliga livet, innebörden av sociala relationer och hantera ett liv med kronisk sjukdom. Slutsats: Dialysbehandling medför ett förändrat liv för patienten.... (More)
Bakgrund: Att leva med njursjukdom och dialys innebär en livslång behandling som är tidskrävande och medför begränsningar i livet. Sjuksköterskans roll är att hjälpa och vägleda patienterna för att skapa mening och sammanhang. Syfte: Studiens syfte var att beskriva patienters upplevelser av att leva med dialysbehandling. Metod: Icke-systematisk litteraturstudie med integrerad analys. Elva kvalitativa studier inkluderades. Resultat: Patienterna med dialysbehandling upplevde begränsningar i dagligt och socialt liv. Tre kategorier med tillhörande subkategorier framkom: begränsningar i det dagliga livet, innebörden av sociala relationer och hantera ett liv med kronisk sjukdom. Slutsats: Dialysbehandling medför ett förändrat liv för patienten. Det krävs en god förståelse och kunskap om hur patienter upplever sin situation för att sjuksköterskan ska kunna ge bästa möjliga omvårdnad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundberg, Helga LU and Tyrberg, Astrid LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Upplevelser, kronisk njursjukdom, dialysbehandling, peritoneal dialys, hemodialys, KASAM
language
Swedish
id
9035967
date added to LUP
2021-05-25 16:23:04
date last changed
2021-05-25 16:23:04
@misc{9035967,
  abstract     = {{Bakgrund: Att leva med njursjukdom och dialys innebär en livslång behandling som är tidskrävande och medför begränsningar i livet. Sjuksköterskans roll är att hjälpa och vägleda patienterna för att skapa mening och sammanhang. Syfte: Studiens syfte var att beskriva patienters upplevelser av att leva med dialysbehandling. Metod: Icke-systematisk litteraturstudie med integrerad analys. Elva kvalitativa studier inkluderades. Resultat: Patienterna med dialysbehandling upplevde begränsningar i dagligt och socialt liv. Tre kategorier med tillhörande subkategorier framkom: begränsningar i det dagliga livet, innebörden av sociala relationer och hantera ett liv med kronisk sjukdom. Slutsats: Dialysbehandling medför ett förändrat liv för patienten. Det krävs en god förståelse och kunskap om hur patienter upplever sin situation för att sjuksköterskan ska kunna ge bästa möjliga omvårdnad.}},
  author       = {{Lundberg, Helga and Tyrberg, Astrid}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelser av att leva med dialysbehandling}},
  year         = {{2021}},
}