Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Amningsstöd- personalens upplevelse

Larsson, Nellie LU (2021) SBMM52 20202
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Amningsfrekvensen går ner i Sverige och tillmatning på BB avdelningar är vanligt. Syfte: Att beskriva personalens upplevelse av amningsstöd på BB-avdelning. Metod: En intervjustudie som analyserats med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Analysen genererade två kategorier med respektive underkategorier, 1. Att anpassa sig till den individuella kvinnan med underkategorierna: att ha ett personcentrerat förhållningssätt är viktigt, kvinnans inställning och tidigare erfarenheter påverkar samt olika kulturella synsätt hos kvinnan påverkar, och 2. Att arbeta under icke optimala förhållanden med underkategorierna, att verka i en stressig arbetsmiljö, brist på kunskap och att tillmata på eget bevåg. Brist på tid och utbildning var... (More)
Bakgrund: Amningsfrekvensen går ner i Sverige och tillmatning på BB avdelningar är vanligt. Syfte: Att beskriva personalens upplevelse av amningsstöd på BB-avdelning. Metod: En intervjustudie som analyserats med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Analysen genererade två kategorier med respektive underkategorier, 1. Att anpassa sig till den individuella kvinnan med underkategorierna: att ha ett personcentrerat förhållningssätt är viktigt, kvinnans inställning och tidigare erfarenheter påverkar samt olika kulturella synsätt hos kvinnan påverkar, och 2. Att arbeta under icke optimala förhållanden med underkategorierna, att verka i en stressig arbetsmiljö, brist på kunskap och att tillmata på eget bevåg. Brist på tid och utbildning var återkommande faktorer vilket skapade konsekvenser när amningsstöd gavs. Konklusion: För att ge amningsstöd krävs tid samt att arbetsrutinerna bör ses över. Strategier för att minska stress hos personalen på BB-avdelningarna bör införas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Nellie LU
supervisor
organization
course
SBMM52 20202
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Amning, amningsstöd på BB, BB- personal, erfarenheter, intervjustudie och upplevelser.
language
Swedish
id
9036018
date added to LUP
2021-01-19 12:50:32
date last changed
2021-01-19 12:50:32
@misc{9036018,
  abstract     = {{Bakgrund: Amningsfrekvensen går ner i Sverige och tillmatning på BB avdelningar är vanligt. Syfte: Att beskriva personalens upplevelse av amningsstöd på BB-avdelning. Metod: En intervjustudie som analyserats med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Analysen genererade två kategorier med respektive underkategorier, 1. Att anpassa sig till den individuella kvinnan med underkategorierna: att ha ett personcentrerat förhållningssätt är viktigt, kvinnans inställning och tidigare erfarenheter påverkar samt olika kulturella synsätt hos kvinnan påverkar, och 2. Att arbeta under icke optimala förhållanden med underkategorierna, att verka i en stressig arbetsmiljö, brist på kunskap och att tillmata på eget bevåg. Brist på tid och utbildning var återkommande faktorer vilket skapade konsekvenser när amningsstöd gavs. Konklusion: För att ge amningsstöd krävs tid samt att arbetsrutinerna bör ses över. Strategier för att minska stress hos personalen på BB-avdelningarna bör införas.}},
  author       = {{Larsson, Nellie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Amningsstöd- personalens upplevelse}},
  year         = {{2021}},
}