Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att se människan bakom en demenssjukdom

Bäcker, Susanna LU and Olin, Filippa LU (2021) RSJK21 20202
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Inledning: Antalet personer med demens ökar. De vanligaste symtom är minnesförlust, beteendeförändringar och begränsningar i deras liv. Röntgensjuksköterskor kan uppleva utmaningar under mötet med personer med demens. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur personen med en demenssjukdom upplevde bemötandet på röntgenavdelningen och hur röntgensjuksköterskan upplevde att möta personen med demens samt vilka faktorer som påverkade mötet. Metod: En litteraturöversikt som innehåller nio vetenskapliga artiklar har genomförts. Resultat: Resultaten visade utmaningar under mötet som brist på kunskap om demens, överstimulerande miljö och bristande kommunikation. Åtgärder för utmaningar som kan uppstå under mötet var utbildning... (More)
Inledning: Antalet personer med demens ökar. De vanligaste symtom är minnesförlust, beteendeförändringar och begränsningar i deras liv. Röntgensjuksköterskor kan uppleva utmaningar under mötet med personer med demens. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur personen med en demenssjukdom upplevde bemötandet på röntgenavdelningen och hur röntgensjuksköterskan upplevde att möta personen med demens samt vilka faktorer som påverkade mötet. Metod: En litteraturöversikt som innehåller nio vetenskapliga artiklar har genomförts. Resultat: Resultaten visade utmaningar under mötet som brist på kunskap om demens, överstimulerande miljö och bristande kommunikation. Åtgärder för utmaningar som kan uppstå under mötet var utbildning om demens och strategier för att förbättra komforten. Slutsats: Resultaten visade att det saknades kunskap om demens och att utbildning inom detta område behövs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bäcker, Susanna LU and Olin, Filippa LU
supervisor
organization
course
RSJK21 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
9036558
date added to LUP
2021-01-30 21:07:23
date last changed
2021-01-30 21:07:23
@misc{9036558,
  abstract     = {{Inledning: Antalet personer med demens ökar. De vanligaste symtom är minnesförlust, beteendeförändringar och begränsningar i deras liv. Röntgensjuksköterskor kan uppleva utmaningar under mötet med personer med demens. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur personen med en demenssjukdom upplevde bemötandet på röntgenavdelningen och hur röntgensjuksköterskan upplevde att möta personen med demens samt vilka faktorer som påverkade mötet. Metod: En litteraturöversikt som innehåller nio vetenskapliga artiklar har genomförts. Resultat: Resultaten visade utmaningar under mötet som brist på kunskap om demens, överstimulerande miljö och bristande kommunikation. Åtgärder för utmaningar som kan uppstå under mötet var utbildning om demens och strategier för att förbättra komforten. Slutsats: Resultaten visade att det saknades kunskap om demens och att utbildning inom detta område behövs.}},
  author       = {{Bäcker, Susanna and Olin, Filippa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att se människan bakom en demenssjukdom}},
  year         = {{2021}},
}