Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kan urbanisering i världens minst utvecklade länder förklaras av ekonomisk tillväxt?

Nilsson, Maximilian LU (2021) NEKH03 20202
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Denna uppsats undersöker hur väl urbanisering i modern tids minst utvecklade länder kan förklaras av ekonomisk tillväxt. Tidsperioden som undersöks är 1991–2019, och länderna i fokus är de som någon gång under perioden 1990–1999 klassades som lägst utvecklade i världen enligt FN:s Human Development Index (HDI). Undersökningen genomförs med ekonometrisk regressionsmetod, vilken analyserar hur väl urbaniseringen förklaras av ekonomisk tillväxt samt en rad kontrollvariabler. Resultaten visar att ekonomisk tillväxt har en positiv och signifikant effekt på urbanisering. Undersökningen finner samtidigt också att urbanisering trots långvarig negativ ekonomisk tillväxt är möjlig, då nio av de studerade länderna har erfarit en sådan utveckling... (More)
Denna uppsats undersöker hur väl urbanisering i modern tids minst utvecklade länder kan förklaras av ekonomisk tillväxt. Tidsperioden som undersöks är 1991–2019, och länderna i fokus är de som någon gång under perioden 1990–1999 klassades som lägst utvecklade i världen enligt FN:s Human Development Index (HDI). Undersökningen genomförs med ekonometrisk regressionsmetod, vilken analyserar hur väl urbaniseringen förklaras av ekonomisk tillväxt samt en rad kontrollvariabler. Resultaten visar att ekonomisk tillväxt har en positiv och signifikant effekt på urbanisering. Undersökningen finner samtidigt också att urbanisering trots långvarig negativ ekonomisk tillväxt är möjlig, då nio av de studerade länderna har erfarit en sådan utveckling under den analyserade tjugonioårsperioden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Maximilian LU
supervisor
organization
course
NEKH03 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Urbanisering, ekonomisk tillväxt, utvecklingsländer
language
Swedish
id
9040240
date added to LUP
2021-03-11 12:08:45
date last changed
2021-03-11 12:08:45
@misc{9040240,
  abstract     = {{Denna uppsats undersöker hur väl urbanisering i modern tids minst utvecklade länder kan förklaras av ekonomisk tillväxt. Tidsperioden som undersöks är 1991–2019, och länderna i fokus är de som någon gång under perioden 1990–1999 klassades som lägst utvecklade i världen enligt FN:s Human Development Index (HDI). Undersökningen genomförs med ekonometrisk regressionsmetod, vilken analyserar hur väl urbaniseringen förklaras av ekonomisk tillväxt samt en rad kontrollvariabler. Resultaten visar att ekonomisk tillväxt har en positiv och signifikant effekt på urbanisering. Undersökningen finner samtidigt också att urbanisering trots långvarig negativ ekonomisk tillväxt är möjlig, då nio av de studerade länderna har erfarit en sådan utveckling under den analyserade tjugonioårsperioden.}},
  author       = {{Nilsson, Maximilian}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kan urbanisering i världens minst utvecklade länder förklaras av ekonomisk tillväxt?}},
  year         = {{2021}},
}